Daniela Oteşanu: Bolnavii cu afecţiuni grave vor putea să se trateze la clinicile private din România, pe cheltuiala statului

Spitalele sau clinicile private vor putea să primească bolnavii care ar fi fost trimiși în mod normal la tratament în străinătate, potrivit unei ordonanțe publicate recent în Monitorul Oficial, spune deputatul PSD, Daniela Oteşanu.

„Aşadart o veste bună pentru bolnavii cu afecţiuni grave care au posibilitatea să trateze acum, pe banii statului, în sistemul privat medicla din România, prin același mecanism prin care se fac trimiterile la tratament în străinătate. Bolnavii vor putea fi trimiși la clinici private din țară care au dotările necesare și care pot asigura respectivul tratament. Până acum, conform legislației, bolnavii cu afecțiuni deosebit de grave și care nu se pot trata în România au fost trimiși la tratament în clinici din străinătate, iar cheltuielile sunt acoperite apoi de statul român. Desigur, trimiterea în străinătate va rămâne singura variantă valabilă dacă nicio clinică privată din țară nu va putea furniza tratament pentru respectivul bolnav. Măsura îi avantajează și pe pacienți și familiile lor, pentru care deplasarea în străinătate este mai anevoioasă și pentru care decontarea presupune multe documente și o birocrație îngreunată de distanță, dar avantajează și statul român, ale cărui costuri ar trebui să fie automat diminuate în acest fel: nu mai există cheltuieli de transport și cazare pentru însoțitor.”, spune Oteşanu.

Printre altele, ordonanța aduce vești bune pentru pacienți: în locul trimiterii în străinătate pentru tratament medical pe care spitalele de stat din România nu-l pot oferi,

„Furnizorii de servicii medicale din România pot acorda serviciile medicale care nu sunt asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România, pacienților cu afecțiuni deosebit de grave și pentru care există recomandarea efectuării tratamentului în străinătate”, prevede, mai exact, ordonanța care a modificat, de azi, OG nr. 28/2003 privind trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate.

Birou Presă, deputat PSD, Daniela Oteşanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *