Daniel Guzu: Chimcomplex menține Râmnicu Vâlcea și România pe harta marilor producători de produse chimice. Chimcomplex este un câștig pentru orașul nostru
TOȚI SUNTEM UNUL
Daniel Guzu, Șef de instalație, conduce împreună cu o echipă de 36 de operatori procesul în instalația de Polieteri- Dioli Trioli la Chimcomplex. Are 39 ani și este cunoscut ca un profesionist obiectiv, corect, receptiv, cu inițiativă și spirit de echipă.
Râmnicu Vâlcea Week: Am înțeles că v-ați alăturat mai recent companiei Chimcomplex? Care a fost motivul? Unde ați lucrat înainte și de ce ați renuntat pentru Chimcomplex?
Daniel Guzu: După facultate mi-am început cariera în industria alimentară, o industrie curată și frumoasă, iar rocada cu industria chimică am făcut-o în 2017. M-am alăturat echipei Chimcomplex în urmă cu 2 ani de zile. Am vrut să lucrez într-o companie mare, o industrie de viitor, unde să pot face ceva care să se vadă în urma mea, așa că am ales Chimcomplex.
R.V.W: Mulți spun că România s-a dezindustrializat, Chimcomplex este excepția care confirmă regula sau este primul pas al României spre o industrie competitivă?
D.G.: Așa cred și eu. România s-a dezindustrializat. Ca să mai recuperăm ce s-a pierdut este foarte greu, concurența s-a dezvoltat mult, iar ca să fii competitiv este nevoie de privatizări puternice, bani mulți, iar statul român să se implice mai mult, să susțină dezvoltarea. Chimcomplex face pași importanți spre o industrie competitivă; dacă se continuă investițiile în tehnologie și în personal o să fim acolo sus unde ne este locul.
R.V.W: De ce chimia? Multă lume se îndreaptă spre Drept, ASE, IT. Chimia fiind considerată o disciplină de nișă.
D.G.: În chimie inovația este mereu prezenta, chimia este un domeniu dinamic datorită cererii din piață care se modifică continuu. Cei care se îndreaptă către IT sau ASE o fac deoarece este cerere mai mare pe piața muncii și pot să găsească mai ușor un loc de muncă în orașul natal. În ultima perioadă am observat un interes mai mare pentru chimie, probabil se schimbă ușor, ușor paradigma studenților.
R.V.W.: Chimia poate fi considerată știința viitorului? Unii o consideră știința științelor, cum poate chimia să aducă profit unei companii și implicit unei țări?
D.G.: Da, chimia poate fi considerată știința viitorului. Totul în jurul nostru este chimie, companiile care au făcut schimbarea la timp au făcut profit. Prin cercetare – dezvoltare și tehnologie, chimia se dezvoltă continuu și aduce profit atât furnizorilor și clienților cât și țării prin reducerea importurilor, creșterea exporturilor, prin volumele mari pe care le face.
R.V.W: Dacă un adolescent vă întreabă ce sunt acei polieteri Dioli și Trioli, o catenă ramificată ce îi răspundeți în limbajul lui despre utilitatea unor astfel de produse?
D.G.: Copiii mei când m-au întrebat acasă mi-a fost ușor să le arăt salteaua de la pat, talpa de spumă de la adidași, scaunele de la mașină… Ulterior au dus și ei vestea mai departe că toate aceste lucruri se fac cu produse de la Vâlcea unde lucrează tati
R.V.W: Revenind la Chimcomplex, credeți că este compania care vă asigură culoarul carierei în viață? Vă vedeți ieșind la pensie de la Chimcomplex?
D.G. Dacă citesc Misiunea și Viziunea companiei, ele coincid cu planurile mele de viitor și mă fac încrezător că pot să ies la pensie de la Chimcomplex, deși mai am mulți ani de muncă. Chimcomplex este o companie mare, care poate asigura un culoar al carierei frumos în viață, important este să vrei și să ai o atitudine pozitivă.
R.V.W.: Ce înseamnă Chimcomplex pentru Râmnicu Vâlcea, oraș care s-a dezvoltat odată cu chimia și era cât pe aci să piară odată cu declinul chimiei?
D.G.: Chimcomplex menține Râmnicu Vâlcea, implicit și România pe harta marilor producători de produse chimice. Iar la nivel de UAT, Chimcomplex este printre cei mai mari contribuabili la bugetul local direct sau indirect, prin angajații săi sau prin parteneri. Chimcomplex este un câștig pentru orașul nostru!
R.V.W: Ce face un inginer chimist în timpul liber? La bere cu prietenii tot despre chimie, polieteri vorbește? Soția vă apostrofează prin faptul că ”te-ai însurat cu combinatul?”
D.G.: La bere cu prietenii fiecare își mai spune of-ul dacă a fost o zi grea, dacă am trecut prin experiențe din care putem să învățăm cu toții. În rest se discuta de copii, de pescuit, de grădinărit, animale… fiecare ce hobby-uri are. Și soția este tot inginer, apar zile mai grele la fiecare și nu ne apostrofăm, dar este imperios necesar să existe un echilibru între job și familie. Copiii sunt investiția noastră personală în viitor de aceea necesită și ei timp prețios de alocat.
R.V.W.: E adevărat că la Vâlcea nu poți să fii chimist dacă nu iubești handbalul? La Râmnicu Vâlcea cât de reală este expresia, handbalul a născut chimia și chimia a creat handbalul?
D.G.: Handbalul este parte din Râmnicu Vâlcea și el s-a născut și a crescut odată cu industria chimică. Vâlcea iubește handbalul și chimiștii la fel. Toți ne dorim să fim cei mai buni și să ocupăm primul loc pe podium.
R.V.W.: Doriți o carieră de chimiști pentru copii? Le sugerați asta prin discuții, povestindu-le ce faceți la job?
D.G: De ce nu? Eu le povestesc, îi încurajez, îi văd încântați să facă experimente pe acasă. Numai să fie totul bine și să se investească în această industrie ca să rămână vie.
Mi-a placut interviul .Avem amintiri la acest combinat .Sotul meu a fost unul din primii sefi ai instalatiei „propenoxid,propilenglicol,polieteri” si tot asa pasionat ca domnul inginer Guzu.
Va uram sa aveti succes !