Daniel Băluţă (primar Vaideeni): Dreptul la proprietate este garantat de Constituţia României

Având în vedere scrisoarea deschisă publicată în săptămânalul „Râmnicu Vâlcea Week” de pimarul comunei Voineasa, punct de vedere prin care dumnealui opina că administraţia locală din Vaideeni s-ar face vinovată de tergiversarea proiectului european „Adventure Park”, mă simt nevoit să fac câteva scurte precizări.

Primăria Vaideeni deţine în zona Munţilor Bora – Petrimanu – Puru o suprafaţă de 299,4 hectare dVoineasa 1 bise teren, primită prin act guvernamental în anul 1945. Proprietate ulterior reconfirmată atât prin carte funciară cât şi ordin prefectural.Voinesa 1

În urmă cu mai bine de 5 ani, respectiv 2 ani, Consiliul Judeţean Vâlcea, Consil
iul Local Vaideeni şi Consiliul Local Voineasa s-au asociat pentru a demara două proiecte europene care urmau să dezvolte infrastructura turistică de iarnă şi de vară a zonei de nord a judeţului – Domeniul schiabil Transalpina Ski Resort şi Adventure Park, ambele proiecte fiind propuse prin confinaţare 50% cu 50%.

Această asocierea a celor trei entităţi s-a făcut pe baza terenurilor pe care atât Voineasa cât şi Vaideeniul le au în zonă. De menţionat că primăria Voineasa a recunoscut şi a semnat dreptul de proprietate al Vaideeniului pe aceste terenuri, pentru care noi plătim impozite acolo, la Voineasa.

În cele din urmă, proiectul european Transalpina Ski Resort a fost schimbat, dintr-unul european a fost propus pentru finanţare integral de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Mentionez că 70% din instalaţia de cablu se află pe proprietatea privată a Vaideeniului

În schimb, în momentul în care s-.a decis ca în contul datoriilor pe care CL Voineasa le are de achitat către contructor, constructorul să exploateze această pârtie am emis şi noi observaţiile noastre, ca proprietari de teren. Poate că ne-am fi dorit ca aceste instalaţii să fie funcţionale nu doar 4 luni pe ani ci 12 luni şi dacă tot constructorul exploatează pârtia atunci nu credem că mai era cazul să se perceapă penalităţi la creanţe.

Voineasa 2Revenind la proiectul Adventure Park de această dată nu înţelegem de ce Voineasa insită să ne fie Voineasa 3anulat dreptul de proprietate asupra unor terenuri, în contextul în care dreptul de proprietate este garantat de constituţia României.

Nu ştim ce doreşte sau ce urmăreşte primăria Voineasa prin această scoatere a noastră din proiect dar vreau să spun un singur lucru, dacă primăria Voineasa va dovedi măcar cu un singur act dreptul de proprietate asupra golurilor alpine din Bora-Puru-Petrimanu, în clipa următoare ne vom retrage pentru beneficiul judeţului. Dar având în vedere că în anul 2013 primarul din Voinesa a recunoscut singur cu semnătură dreptul de proprietate al Vaideeniului pe această zonă….

De aceea pentru a demara cât mai repede acest proiect european, să nu se piardă cofinanţarea, îi rugăm pe cei din Voineasa să retragă din instanţă plângerea de altfel nefondată care nu aduce niciun beneficiu comunei Voineasa.

Daniel Băluţă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *