Dănicei, un regat stăpânit de cele mai frumoase dalii de Vâlcea

Nimeni nu îşi imaginează cum arată toamna la Vâlcea, dacă nu vede frunza arămie a nucului de la Dănicei. Ca să simţi ce urmează în judeţul frumos la României, cel care începe sub Carpaţii noştri şi se termină pe fruntea Câmpiei Române, trebuie să intri mai întâi prin Dănicei.

Este un arhipeleag românesc cuplat cu pădurile cerului pe dealurile Trepetencei, prins de la Cireşu până jos la Lăunele. Acesta este cel mai frumos continent rural al devenirii româneşti. Localitatea suprinsă de un fotograf străvechi valsând pe dealuri, aceasta este stema României străbune.

„Este locul descoperit mai nou de oameni din toate colţurile ţării. Vin aici şi doresc să rămână. Unii au cumpărat pământ, alţii case vechi pe care le renovează. Este o destinaţie de viaţă aş spune pentru mulţi din Bucureşti, din Prahova, din Dolj. le place aici. Şi vor să vină definitiv”, spune primarul Dumitru Pirneci.

Vâlcea se transformă astfel pe zi ce trece într-un loc de destinaţie, arhipeleagul de dealuri, munţi şi păduri al acestui judeţ propune un paradis pe care cei care îl văd, îl asumă.

Primăria din Dănicei lucrează în prezent la extinderea infrastructurii stradale, la extinderea utilităţilor, la un plan urbanistic general, astfel încât Dăniceiul să ofere standarde de civilizaţie atât pentru localnici, cât şi pentru cei care vin.

Dealurile Dăniceiului sunt acum pline de pastel.

Cel dintâi pictor, Dumnezeu, alege acuarela şi desenează cărări de toamnă, mici ţări mai mici, unde frunzele fac coroane de aur iar regii din poveşti ridică în liniştea nopţii de octombrie castele.  Doar câinii mai latră în amurg iar primele coşuri fumegă în liniştea serii. Miroase a vie iar daliile din Dănicei sunt frumoase decât în alte locuri din ţară. Sunt daliile Vâlcii….

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *