Dănicei – frumoasa comună unde cireşii şi prunii înnobilează dealurile Vâlcii

Dănicei este Ţara Cireşilor, este aşezarea frumoasă, culmea pădurilor albe, locul unde Vâlcea pune piatra de hotar, unde Lăunele şi Trepteanca, râuri cuminţi, marchează marginile unui regat. O comună nobilă, un semn frumos al marginii de judeţ.

Ca să vezi Dăniceii, îţi trebuie mai mult de o zi tocmai pentru că este ducatul azvârlit de Dumnezeu pe dealuri: din Dealul Sâmburelui şi până în Dealul Scheii, de la Lăunele şi până la Ceretu, de la Cireşu şi până la Linia Dealului, este o ţară de basm, un loc frumos, unic prin varietate. Aici cobori, aici urci, aici sunt paltini, dincolo mesteceni, sus sunt cireşii, este o 12986682_1090272447677467_435064403_opoveste cu ape, cu păduri, cu dealuri, un paradis care pare că nu se mai termină.

Aceasta este Ţara Dăniceilor. Din păcate, localitatea încă are răni de acum doi ani, de la calamităţile care au lovit-o din toate direcţiile, când cele două râuri care azi curg domol printre satele frumos orânduite prin margini de păduri, cele două râuri s-au înfuriat ca după blesteme şi au dorit să uzurpe regatul lui Dumnezeu şi să se proclame regi. Au ras drumuri, poduri, au izolat sate, au smuls arbori, au împins pământul la vale, o adevărată urgie au provocat, vrând parcă să măture această localitate din Paradisul Dintâi.

Şi azi se văd rănile, dar administraţia Pirneci a reuşit să cicatrizeze o parte din aceste lovituri ale naturii. La Ceretu, avem şi acum o alunecare de teren, pe o lungime de 5o de metri, care pune în pericol căile de acces spre cătunul din 12986884_1090274484343930_480907678_oDealul Sâmburului. O comisie de la Prefectură a venit şi a notat această problemă, spune Pirneci.

„E nevoie de reparaţii de urgenţă şi la Drumul Ciuta, cel care face legătura dintre cele două drumuri judeţene care traversează localitatea, DJ 678B şi DJ 678E, care este afectat în proporţie de 75%”, mai adaugă Dumitru Pirneci.

De altfel, această comună uriaşă are peste 100 de km de drumuri, din care 36 sunt comunale, 17 sunt judeţene, iar restul sunt săteşti. Comuna se întinde de la marginea Stoileştiului până la culmea Argeşului,  e un conglomerat de aşezări, sate şi cătune care valsează printre dealurile cu livezi de pruni. Aici se regăsesc, de altfel, cele mai mari livezi de pruni din judeţul Vâlcea.

Dealurile sunt însă calcaroase sau pline cu argilă, există mai multe zone unde se găsesc clivaje şi, de aici, fenomenul alunecărilor de teren devine, din păcate, o obişnuinţă atunci când sunt precipitaţii abundente. În Dealul Scheii, în 13016590_1090273491010696_487198493_opunctul Măniceşti, la Preda, în satul Drăguleşti, la Lăuneanu, la Dineci, la Magazin, în satul Drăguleşti, la Grigore, la Neferu, în Dealul Orezului, sunt atâtea puncte unde eroziunea şi-a atins scopul, gospodării afectate, drumuri blocate, gospodării luate de pământ. În satul Dealul Scheii, în cătunul Măniceşti, din cauza alunecărilor, 7 gospodării sunt afectate şi nu există nicio cale de acces. Reţeaua de apă este compromisă, iar stâlpii de curent sunt în pericol de prăbuşire. Accesul este posibil doar pe jos.

„La Dănicei este o luptă continuă pentru a domoli natura. Este şi frumos ce ne-a oferit Dumnezeu, dar e şi extrem de dificil să trăieşti aici, pe aceste dealuri unde, dedesubt, pământul lucrează. Din păcate, de multe ori, în defavoarea omului. În satul Negreşti, de exemplu, avem o alunecare pe o distanţă de 700 de metri, iar drumul e distrus 30%”, spune edilul din Dănicei.

12992827_1090273597677352_1175739115_nDar, cu toate acestea, omul a reuşit să controleze natura şi să o dirijeze în avantajul său. În satul Dobreşti se asfaltează pe DC 181A, pe DC 181B, pe DC 182 în satul Ceret. Sunt lucrări pe OG 28 şi lucrări care vor schimba cu totul acest drum,  care vor spune altă poveste, vor crea un alt viitor şi vor aduce noi investiţii în zonă.

„Să nu omitem asta, apropo de investiţii, avem discuţii înaintate cu Vitomireştiul pentru un parc fotovoltaic, prin GAL, unul care produce curent pentru instituţiile publice din cele două localităţi. Tot prin GAL, vom achiziţiona un buldoexcavator”, spune Pirneci.

Ca investiiţii realizate, trebuie amintit aici, prin decizia Consiliului Judeţean, podul din punctul Cireşu, în satul Cireşu, la confluenţa dintre pârâul Lungoţu  şi râul Lăunele. Astfel, peste 20 de familii au acum cale de acces, până mai ieri se trecea prin apă, iar iarna accesul era practic imposibil.

„Nu este o laudă, în timpul mandatului meu, am reuşit să construim 5 poduri. Sper ca, în viitorul mandat, proiectele pe care le avem la mapă să asigure dezvoltarea agroturistică. De exemplu, zona aceasta, prin care trece drumul Bădeni – Linia Vale – Crucilor – Dobreşti, este una cu un imens potenţial turistic. Aici se pot crea sate de vacanţă, pensiuni. Noi trebuie să aducem infrastructura la un nivel impecabil şi o vom face”, adaugă edilul din Dănicei.

12999717_1090274231010622_1404125173_oPentru că se poate. Avem exemplul drumului Dealul Scheii – Valea Scheii, reabilitat pe Situaţii de Urgenţă. Un drum întărit cu gabioane şi ziduri de sprijin.

Cel de al doilea râu care taie comuna Dănicei, Trepteanca, a fost îmblânzit. Până acum câţiva ani, nu existau căi de acces între maluri, azi, o serie de punţi pietonale, de poduri rutiere au legat comunităţile. Există în zonă un cimitir, iar oamenii erau nevoiţi să treacă cu dricul prin apă.

„În fine, sunt multe de spus, se toarnă asfalt în aceste zile în satul Drăguleşti, în Dealul Scheii, către Dobreşti, Udreşti. Dar cel mai mult mă bucură faptul că am reuşit să rezolvăm problema asistenţei sanitare. Omul de afaceri, cel care a ajutat mereu comuna Dănicei, administratorul Lazăr Company, a construit un punct sanitar în Dealul Scheii. Mai există un  punct sanitar în Lăunele de jos”, menţionează primarul Dumitru Pirneci.

13016723_1090273587677353_1723635325_oAcesta spune că există şi alţi investitori în comună, care oferă locuri de muncă: Doru şi Vasile Drăghici au realizat un mic complex industrial, unde sunt materiale de construcţii, o staţie PECO, unde alimentează şi conducătorii auto din comunele limitrofe.

„Dar cel mai mare rămâne Lazăr Company, care deţine un impresionant parc auto, peste 300 de maşini, de autotrenuri, o fabrică de cherestea, o companie care contribuie anual cu 1,4 miliarde de lei vechi la bugetul local. O companie care se află în plin proces de extindere a afacerii şi care a sprijinit întotdeauna comunitatea din Dănicei”, adaugă Pirneci.

Sunt multe de scris despre Dănicei, o comună cu un uriaş potenţial economic: industrie, turism, pomicultură, apicultură, zootehnie. O comună frumoasă, unde prunul şi cireşul au înnobilat dealurile, unde administraţia se 13023592_1090273407677371_1812231616_nstrăduie să realizeze o strategie coerentă şi aplicată pentru această zonă.

Nu ajunge o zi pentru a o străbate! Are râuri frumoase, are biserici vechi, are legende, are poveşti cu haiduci, are istorii ale boierilor valahi, ale luptelor românilor pentru păstrarea noastră ca naţie, are un tezaur această localitate cu care începe Vâlcea frumoasă!

Mihai IONESCU

One comment

  • Comuna asta este in acelasi timp un rai pe pamant, dar si un loc uitat de Dumnezeu si de oameni. Sunt originar din satul Valea Scheiului ce apartine de Danicei si pot sa va spun ca in afara de saracie, oamenii de acolo nu au mare lucru. As fi apreciat foarte mult acest articol daca ar fi fost unul in care sa se vorbeasca despre comuna, fara a fi citat primarul. Nu-i neg meritele, caci chiar si in satul meu a construit 2 puduri, dar modul obsesiv in care este citat ma face sa cred ca nu este decat un articol de propaganda electorala destinat contracararii adversarului sau din PSD. Ii doresc domnului Pirneci sa castige inca un mandat, dar ar face mai bine sa-si promoveze comuna fara a se promova si pe el insusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *