Dana Oteşanu: Guvernul a mărit pragul venitului pe familie, pentru achiziţia unui calculator

Venitul brut pe membru de familie necesar pentru accesarea programului de stimulare a achiziției de calculatoare destinat tinerilor s-a majorat, ceea ce înseamnă că mai multe persoane se vor putea bucura de ajutorul în valoare de 200 de euro, spune deputatul Daniela Oteşanu.

“Guvernul are ca prioritate accesul tuturor tinerilor la educaţie, la informaţie, la tehnologie, mai ales a tinerilor care provin din medii sociale, unde veniturile familiei nu pot ajunge pentru achiziţia unui calculator. Un calculator mai mult decât indispensabil în procesul de învăţământ, în perspectiva unei cariere. De aceea, hotârârea Guvernului privind acordarea unui ajor financiar pentru achizitionarea de calculatoare este baza programului PSD de guvernare. Prin acest program, încearcăm să ajutăm tinerii care provin din familii cu posibilități materiale reduse să-și cumpere un calculator nou și să capete competențe în domeniul tehnologiei informației.”, spune Oteşanu.

Astfel, Hotărârea Guvernului nr. 297/2018 pentru modificarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare, publicată recent în Monitorul Oficial și intrată în vigoare în momentul publicării, prevede majorarea limitei venitului pentru fiecare membru de familie până la care se acordă un ajutor financiar în vederea cumpărării unui calculator, precum și pentru schimbarea modelului bonului valoric primit în urma solicitării ajutorului.

Mai exact, actul normativ stipulează majorarea la 250 de lei a valorii venitului pentru fiecare membru al familiei care permite solicitarea unui ajutor financiar pentru achiziția unui calculator. În trecut, valoarea plafonului venitului brut pe membru de familie este de 150 de lei.

Conform legislației în vigoare, beneficiarii acestui program pot fi tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, elevi și/sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, iar valoarea ajutorului este echivalentul în lei al sumei de 200 de euro, calculat la cursul de schimb pentru ultima zi a lunii precedente cumpărării calculatorului.

“Mai exact, venitul brut lunar pe membru de familie se stabilește luând în calcul toate veniturile cu caracter permanent din luna precedentă depunerii cererii, dar fără a ține cont de alocația de stat, alocația suplimentară pentru familiile cu mulți copii, bursa de studiu sau bursele sociale”, a mai adăugat parlamentarul vâlcean.

Ajutorul se acordă o singură dată în cadrul unei familii, iar familie se consideră, pe lângă familia formată din soț și soție sau soț, soție și copiii lor necăsătoriți, și persoanele necăsătorite care locuiesc împreună cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei.

Acest ajutor financiar se acordă sub forma unui bon valoric.

Birou Presă, deputat Daniela Oteşanu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *