Dăeştii Vâlcii – Marginea frumoasă a Oltului regal

Marginea Oltului frumos are un nume, un nume care coboara ca un taior de toamnă de sus de pe culme spre râul regal.

Dăeştiul, o poveste care se întinde de la marginea Călimăneştiului până jos spre Râmnicul Malului Alb. Este o comună care începe cu un parc elegant pe sub aninii Oltului şi se termină la intrarea în staţiunea lui Mircea. Între el stă liniştit Oltul, suprins în leneveala lui tomnatecă la baraj.

Miroase a magiun şi a dulceţuri de toamnă acum la Dăeşti iar nucii lovesc caldarâmul cu putere, născând o nouă generaţie de fraţi legaţi între ghiocile dure. Iar de sub albia Oltului, dimineaţa se ridică ceaţa ielelor care se urcă sus spre Runcu. Este o poezie care adună primele frunze de mesteceni albi şi primele tăceri ale păsărilor de vară.

Dăeştiul devine astfel prima comună turistică, primul popas înspre munte, prima alegere a nordului de Râmnic.

Şi nu e doar atât, primăria din Dăeşti are de recuperat mult, pentru că din păcate, comuna a avut şi prea mult răgaz în dezvoltare, o inerţie din păcate, care atunci când a trecut trenul de seară nu l-a prins. George Popolan a venit să rezolve boemia de atunci.

popolan-george“În afara celor trei proiecte pe fonduri europene, mai lucrăm şi pe alte fronturi. De exemplu, ne-am propus ca până la sfârşitul acestei luni să încheiem lucrările şi la drumul către Biserica Sf. Nicolae, care se întinde pe o lungime de 600 metri. Aici, mai avem de realizat doar rigolele, pe o lungime de 200 metri. Cu bani din bugetul local am reuşit să amenajăm o sală de mese (fără ziduri) la Biserica Sf. Paraschiva, din satul Băbueşti. Iar acum urmează să extindem şi să modernizăm dispensarul uman din satul Fedeleşoiu, care nu a mai fost reabilitat de peste 30 de ani”, spune edilul Popolan.

Din păcate, o cicatrice mută stă la marginea Fedeleşoiului…Este vorba de satul de vacanţă Oltchim unde uitarea, nepăsarea şi indiferenţa a adus buruieni în loc de turism şi vânt uscat printre cabanele din zonă.

Dar Dăeştiul se schimbă, acolo unde Traian a avut cel mai mare castru de pe Olt, azi se ridică una din localităţile cu potenţial agro-turistic imens. Se aşteaptă doar investitorii şi nu au cum să regrete dacă vin aici, pe colinele Dăeştiului.

Nimic nu se compară, sincer, cu panorama Oltului de sus, lacul de la Dăesti  este ca o mare liniştită a Vâlcii, o pictură reuşită a unui Dumnezeu care a binecuvîntat acest judeţ.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *