Dacă PSD şi PNL nu înţeleg viitorul vor dispărea; PSD va fi primul care va fi înghiţit de istorie, PNL, al doilea…

Lumea se schimbă secundă cu secundă, societăţi pe care le consideram acum câţiva ani tribale sunt pe falia unei schimbări radicale. Există o rotogolire, un update fascinant al omenirii, pe care acum nu îl înţelegem, dar pe care viitorul îl va descrie ca fiind eminamente unul universalist.

Priveam uimit, dar admirativ, miile de libanezi care cântau Oda Bucuriei în Piaţa Centrală din Beirut, în limba arabă, în contextul unor ample proteste anti-guvernamentale, cauzate de taxe absurde şi de o corupţie cronică.  Au loc, în aceste zile, proteste în Ecuador, Chile, Hong Kong, Marea Britanie.

Vorbim de o societate legată invizibil prin mii de axe, pe tot globul. Vorbim de globalizare. De un resort intern, care cere un egalitarism social (nu comunism), o formă de respect şi responsabilizare. Detractorii acestui val uriaş îl numesc neo-marxism, recunosc, şi eu l-am definit aşa, în mod eronat, când, de fapt, este vorba de un „profesionalism fără frontiere”.

Asistăm la un proces de emancipare colosală, la un spirit urieşesc, care înghite graniţe, identităţi, devenind o matrice terestră imensă. Nu, nu anulează tradiţiile sau identitatea, ci doar o conservă dintr-o nişă de tip ladă de zestre. Dar merge pe altă direcţie, cere un upgrade al idealurilor Revoluţiei Franceze, este un iluminism de alt tip. Prizonierii unui primitivism obscurantist îl numesc soroşism, dar asta doar pentru că, punctual, în spatele unor fundaţii care sprijină acest globalism, se află celebrul miliardar. Dar această foame de viitor fără vicii nu este opera unui singur ins miliardar, ea este rezultatul unei alte epoci, care acum îşi produce geneza.

Era industrială a apus. Am intrat în era digitalului. Într-o societate multiculturală la început, dar care se va omogeniza în următorii 50 de ani. Poate sună, pentru unii, înspăimăntător ceea spun acum, dar, peste 50 de ani, nu vor mai exista români, francezi, englezi, arabi, nepalezi etc. Vor exista doar oameni. Nu vor exista persoane cu handicap, LGTB sau alte tipuri de minorităţi. Nu vor exista femei sau bărbaţi, ci oameni. Poate că sună, aşa cum am spus anterior, periculos, dar nu e aşa. Fiul meu şi nepotul meu vor trăi în acea societate, una fără discrepanţe, fără diferenţe, fără problemele sociale de acum.

Începutul acestei societăţi este contemporan cu noi. Flexibilitatea cu care tinerii români învaţă azi la Oxford, Sorbona sau chiar la licee din spaţiul comunitar, mobilitatea şi numărul mare de români care lucrează fie la Paris, Copenhaga, fie la Cluj, Roma sau Madrid, în decurs de câţiva ani, caracterul eclectic al angajaţilor de aici, vietnamezi, tunisieni, nigerieni, caracterul corporatist al companiilor, sustituind celebrul şi unicul patron din era industrială, procesele industriale care obţin substituţii ale vechilor produse industriale în hale mici, maşinile hibrid, totul pune bazele unui alt tip de societate.

Această societate are o altă viziune politică. Are alte opţiuni, este o societate care năvăleşte cu forţa peste tot ce este arhaic, schimbând totul. Satele nu vor mai semăna cu ce este acum, oraşele, nicidecum, presa, administraţia… Şi nici relaţiile dintre stat şi individ. Categoric, în acest viitor sistem nu va mai exista corupţie. Nu va fi un DNA care să o desfiinţeze, corupţia va fi smulsă şi anulată de societate, de valul care vine puternic din urmă, care va destructura acest stat obtuz, clientelar, incompetent.

Ar spune cineva că uite, nu e chiar aşa…Trump şi Brexit sunt exemple de rezistenţă. Sunt atât de izolate în spaţiu şi timp, încât se vor redefini. Trump va fi remodelat sau anulat de civilizaţiile costiere din est şi vestul SUA.

La noi, PSD, dacă nu înţelege că matricea lui europeană este total diferită de politica pe care a practicat-o timp de 30 de ani, nu va mai exista deloc, în maximum 2 ani. Trebuie să se reorienteze complet spre modelul stângii din statele reformate. Asta înseamnă, evident, pierderea totală a peste 90% din activ. Iar liberalii, la fel. Altfel, cele două partide vor deveni istorie.

Societatea este deja mult înaintea lor ca evoluţie. Libanezii care cântau Beethoven în Beirut demonstrează totul.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *