Dacă în 2005 era aproape de faliment, azi, Uzinele Sodice Govora este cea mai puternică firmă din Vâlcea

Cu o cifră de afaceri de 367.095.868 lei, cu un profit de 36.142.388 lei și cu un număr de angajați de aproape 600, Ciech Soda România S.A., adică fostele Uzine Sodice Govora au obţinut Trofeul Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea, pentru anul 2016.

De altfel în top 10 companii, după cifra de afaceri, în judeţul Vâlcea este de salutat faptul că 5 sunt cu capital autohton restul sunt sunt companii cu capital străin, având astfel un echilibru al investiţiilor în judeţul nostru.

Aşadar miercuri seara, Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea a organizat pentru a 25-a oară topul companiilor potrivit rezultatelor economice din anul 2016.

Printre companiile vâlcene care au fost premiate miercuri seara s-au numărat Vel Pitar S.A, Boromir Ind, Annabella SRL, Damila SRL, Nurvil SRL, MW Romania S.A, Diana SRL, Topanel, Sanovita, Minet S.A, Porcellino Grasso, Călimăneşti-Căciulata S.A., ICSI Râmnicu Vâlcea, Hardwood SRL, Don Pedro SRL, Farmacia Băjan, Sarcom, Valoris, Cazicom SRL, Uzina Mecanică Râmnicu Vâlcea, Trustul 3 Construcţii SRL, Electrovâlcea etc.

Premiul Investitorului Străin a fost acordat companiei franceze Faurecia iar Trofeul Comunităţii (Lahovary) l-a primit Primăria Râmnicu Vâlcea.

Marele premiu aşa cum am menţionat, Trofeul Simian, a revenit polonezilor de la Ciech Soda România, singurul producător de sodă calcinată din România.

CIECH Soda România ( denumirea anterioară: Uzinele Sodice Govora) este localizată în partea de sud a României, în localitatea Govora. Fabrica românească este prima societate străină care a fost achiziţionată de Grupul CIECH în decembrie 2006.

În prezent aceasta este una dintre cele mai importante întreprinderi de pe harta economică a României, un investitor importat și cel mai mare angajator din regiune. CIECH Soda România produce sodă calcinată, sticlă de apă, silicat de sodiu și alte produse derivate din sodă.

Uzinele Sodice Govora (USG) este cel mai mare producător de substanțe sodice din România. Compania produce sodă calcinată ușoară, sodă grea monohidrat, silicat de sodiu solid, silicat de sodiu lichid, silicat lichid modul 1,6]. A fost înființată în 1955, iar în 1990 a fost înregistrată ca societate pe acțiuni.

Compania este controlată de grupul polonez Ciech Chemical Group, cu o participație de 92,91% din capitalul social, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) deține 0,68% din acțiuni. Acțiunile companiei sunt tranzacționate la categoria de bază a pieței Rasdaq, sub simbolul UZIM.

Pe data de 26 octombrie 2006, la sediul Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), au fost semnate documentele prin care polonezii au preluat USG. Până la acea dată, principalii acționari ai USG au fost CET Govora (49,84% din acțiuni) și frații Marius și Emil Cristescu, cei care dețineau, prin Bega Com, 40,44% din titlurile uzinei.

În anul 2007, exportul reprezenta peste 80% din producție și era orientat către piețe din 80 de țări.

Uzinele Sodice Govora au fost primul mare agent economic construit în Vâlcea în zona actualului parc industrial Râureni, ulterior apărând CET, Oltchim, Uzina Mecanică şi Vilmar.

În anul 2005, după o privatizare catastrofală, compania era aproape de faliment, fraţii Cristescu fiind responsabili de dezatrul economic care duce spre faliment. Polonezii au redresat uzina, au venit cu un plan drastic de restructurări dar şi investiţii de zeci de milioane de euro şi astfel, anul 2016 este anul de vârf conpania fiind pe primul loc în judeţ atât ca profit dar şi prin cifra de afaceri.

În discursul său Witold Urbanowski a mulţumit întregii echipe manageriale dar şi a lucrătorilor din cadrul uzinei şi a declarat că aşteaptă cu nerăbdare legiferarea legii care delimitează ariile industriale de cele ale parcurilor naţionale, pentru că „Vâlcea are viitor atât economic cât şi turistic, dacă ştim să privim complementar cele două coordonate şi nu opozabil”

Liviu POPESCU

One comment

  • Cecile C.

    Nimic mai fals , referitor la USG. Discursul lui Witold Urbanowski care a mulţumit întregii echipe manageriale dar şi a lucrătorilor din cadrul uzinei , este doar o persiflare a acestora , dar in primul rind a muncitorilor , pentru ca, ”cei mindri ca sint slugi” sint platiti direct de la Varsovia.
    Cine va verifica vreodata , oare , aceasta evaziune fiscala?
    Normal ca , individual asteaptă cu nerabdare legiferarea legii care delimitează ariile industriale de cele ale parcurilor naţionale, pentru că , are stofa de borfas.
    Spusele sale si anume ca: „Valcea are viitor atit economic cit şi turistic, dacă stim sa privim complementar cele două coordonate si nu opozabil” sint doar pentru a-i sensibiliza pe cei care au doar falci , guse si cefe , pentru ca , realitatea este cu totul alta. Polonezii sint orice , dar nu oameni , pentru ca nu au suflet. Ce nu stiu ei este faptul ca , romanul este rabdator , dar nu prost si ca o vor lua in gusa cit de curind.
    Toate la timpul lor, polacilor fara suflet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *