Dacă guvernarea PNL-USR-UDMR va fi CDR2, în 2024, vom avea de votat între Firea Vs. Șoșoacă

La această oră USR și PNl se bat pentru funcții, pentru imagine, pentru șefia Camerei Deputaților, de parcă ar fi câștigat alegerile la scor, și nu că le-ar fi pierdut în mod penibil.

Degeaba ne-a ieșit nouă Iohannis să ne spună că nu știu ce rezultat a avut PNL sau USR in 2020 fata de 2016, PSD a câștigat alegerile, iar dacă adunăm voturile PSD2 (AUR), PSD3(PRO) și PER care este PSD4, atunci este clar că scorul se duce spre 45%, exact cât a fost în 2016.

Cu alte cuvinte și în mod real, obiectiv, PNL și USR se angajează să scoată țara din criza economică și sanitară, ei nu sunt campionii unei competiții, sunt perdanți de fapt și asta doar după un an de guvernare. De aceea, părearea mea este că trebuie să fie mult mai responsabili și să nu se bată pentru cele mai bune locuri la masă, pentru tacâmuri, pentru friptură. Pentru că România se află la momentul în care orice declin economic, orice raport crescut de sărăcie, poate crea rezultate cu final neașteptat.

Și eu am greșit spunând că AUR este un PPDD și că se poate pulveriza înt-un an doi, nu este așa, AUR este o reacție dură dată, un răspuns la aroganța elitelor și la îmbuibarea baronilor PSD. Votanții AUR au percutat la mesaj simplu direct, transmis pe rețelele de socializare și nu la colindătorii PSD și PNL care au practicat acel penibil discurs și cicoănit din poartă în poartă, cerșind voturi.

Votanții AUR sunt un amestec pestriț de nostalgici comuniști, de pseduo-suveraniștii care regretă timpurile în care corupția, nepotismul, mica ciupeală era benefică, mai ales dacă și ei trăiau din ea, un amestec de habotnici religioși, de români debusolați, jigniți de elite și mințiți de feudalii PSD-ului, etc.

O guvernare a perdanților de pe locul 2 și 3 care trăiește într-un turn e fildeș poate oricând dezvolta un AUR consistent. Singurul partid pe care AUR nu îl canibalizează este USR, de fapt, idelogic, progresiștii sunt opușii acestei formațiuni. AUR poate canibaliza fără probleme PSD și PNL, partide care au un electorat similar până la urmă.

Dacă acest electorat va simți din ce în ce mai mult că partidele pe care le simpatizeză trăiesc în universuri paralele, cu un discurs plictisit, stereotipic, acest electorat va fi plictisit și va renunța la mai avea vreo opțiune.

Dacă duminica asta ar avea loc alegeri, AUR ar avea un scor și mai mare iar PNL, PSD și USR, mai puține procente decât pe 6 decembrie. Și mai trebuie spus ceva, PSD și PNL au avut aceste scoruri prin efortul primarilor. Efortul primarilor, în județul Vâlcea, știu sigur, a dus la scorul redus la AUR, dacă vâlceanul de rând era lăsat să voteze liber, nu știm dacă scorul de 8% ar mai fi rămas la fel de mic.

Iar dacă râmân la Vâlcea și văd discursul absolut populist al președintelui liberal Buican, cu ”nu ne vindem țara”, îmi pun serioase semne de întrebare, dacă actuala clasă politică democratică a înțeles ceva. Sau nu cumva este tentată de a aluneca spre jihadismul Aurului.

În orice caz, dacă guvernarea de dreapta (PNL-USR-UDMR) va fi un amestec de scandaluri, egoism politic, paralelism cu societatea (slavă Cerului că Băsescu nu a intrat în parlament și guvernare) gen CDR 2, atunci ne vom trezi în anul 2000, cu alegeri între PSD și AUR, exact, pe sistemul PDSR și PRM, partidele care au făcut opoziție între 1996-2000.

Așa că după o compromitere a dreptei, nu ar fi nicio minune ca în 2024 să alegem între prezidențiabilele Firea și Șoșoacă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *