Dacă Facebook-ul spune că eşti homo, curvă sau hoţ, 100 de tribunale şi 100 de declaraţii nu pot anula verdictul

Aici am ajuns. La un grad de tâmpire, un proces absolut catastrofal, care anulează raţiunea, anulează acel “dubito” din ecuaţia carteziană; s-a creat un tribunal universal, care are drept de viaţă şi de moarte pentru orice individ care iese din mulţime, din turmă şi are autonomie.

Doar de 5 minute este nevoie pentru a distruge oameni, concepte, istorii, demnităţi, vieţi. 5 minute şi un vedict se poate rostogoli cu o viteză ameţitoare de la Honolulu la Tokyo, fără ca vreun individ să se poată apăra.

Dacă nu îţi place mutra vreunui om, ex-prieten, fost soţ, fost partener de afacere, politician, primar, medic, vecin, îl poţi anula în doar 5 minute. Cum? Infuzând în spaţiul public o ştire, o informaţie senzaţională, cu un colet subsidiar negativ. Chiar dacă nu are un argument solid, această afirmaţie capătă valenţe de adevăr şi, în maximum 24 de ore, rostogolirea ei este deja axiomatică.

Dacă afirmi în spaţiul public că Vasilică este homosexual, chiar dacă în realitate omul e însurat şi are 4 copii şi 3 amante frumoase, în doar 2 ore,  de la Suceava la Severin, Vasilică este amator de bărbaţi. Ba mai mult, se găsesc, în cele 1 k de comentarii, cel puţin un sfert dintre opinii cu relatări directe de la faţa locului (hărţuiri, vizite nocturne), astfel încât, a doua zi, soţia lui Vasilică şi amantele se întreabă şi ele dacă nu cumva omul le-a minţit timp de 10 ani.

Valoarea de adevăr a unui verdict de Facebook este peste o decizie a unui tribunal, peste declaraţia proprie. Adevărul pe care îl emite un cerc de comentarii de Facebook poate anula realitatea.

Dădeam exemplul unei camere închise, unde 50 de indivizi (turma) spun că afară e de fapt o vreme frumoasă, caniculară, arşiţă cu temperaturi de peste 40 de grade. Dacă, din întâmplare, în această cameră intră un individ ud fleaşcă de la o ploaie torenţială de afară, cu pardesiu, pentru că e frig, acest ins e linşat, lovit, admonestat pentru fake news, pentru manipulare, pentru că încearcă să distrugă un adevăr deja decretat.

Grav este că întreaga societate se confruntă cu acest tipar, iar fenomenele din spaţiul virtual devin presiuni electorale, în timp ce oamenii politici se conformează pentru a nu pierde voturi aduse de aceste “adevăruri de facebook”.

Sunt politicieni care, deşi ştiu că teoriile de pe Facebook au, de multe ori, lipsă de substanţă, se mulează după ele şi, de multe ori, le fac legi. Aşa s-a ajuns, de exemplu, ca trei case de producţie de la Hollywood să nu mai producă filme cu “cowboy”, pentru că celebrul pistolar american este “strămoşul” nazismului.

Facebook-ul, din punct de vedere social şi politic, a devenit nociv, pe de o parte, deşi este, totodată, un mijloc de propagandă. Un rău necesar, însă totul depinde de cât de argumentat poţi veni cu o teorie reală.

Pentru Vasilică, omul care ţine la heterosexualitatea lui, faţă de cei care-l definesc homosexual, este un efort colosal să vină pe acelaşi Facebook cu cel puţin un singur comment în plus despre virilitatea lui la femei. La fel şi un medic acuzat că e incompetent, un edil, că e corupt, un pădurar, că fură lemne, o femeie, că e curvă etc…

Nu tribunalele te curăţă, te achită în faţa Facebook-ului. Poţi fi declarat de justiţie imaculat, înger, călugăr, hoarda de pe Facebook ştie aprioric că tu eşti un element rău, un hoţ şi un paria.

Aceasta este, de departe, provocarea următorului deceniu electoral-politic: cât de mult Realitatea de afară va putea să se impună în faţa Realităţii de pe Facebook. Pentru că, pe Facebook, se pot crea.. războaie în doar 5 minute. Doamne Fereşte!

Liviu POPESCU

One comment

  • Marius

    Parlamentarii trebuie sa legifereze aceste conturi false. Nimic nu interzice defăimarea, minciuna, fake… Dacă nu se fac legi clare privind gestionarea spațiului virtual, astfel de realități vom trai în fiecare zi. Din păcate prezentul ca distruge viitorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *