Daca ești prost în România, ești prost și în Anglia

Am o teorie. Dacă ai fost prost în România, vei fi și în străinătate. La fel, dacă ai fost mârlan în Suceava sau în București, o să fii fix la fel în Londra sau Paris.
Chiar dacă locuiești de multă vreme în vestul Europei, nu înseamnă că te-ai schimbat fundamental cu un milimetru.
Dacă în România erai deja prost și needucat, surpriză. O să rămâi și în străinătate același prost needucat, care nu vrea să evolueze, îi deranjează pe ceilalți și, în general, transformă spațiul din jurul său într-un loc dezagreabil.
Prostia și meltenismul nu au granițe.
Inteligența și bunul simț nu se învață. Le ai sau nu.
Păi hai să vă dau câteva exemple.
În tren, aproape de Kentish Town, câteva zile în urmă. Un meltean vorbea la telefon cu ceva nevastă / prietenă. Pe video call. Tare. Fără căști. M-am uitat la el de câteva ori sugestiv, poate încetează. La fel, alți câțiva călători l-au privit cu indignare. Nimic. Melteanul a continuat până a rămas fără semnal la intrarea în tunel. În Cricklewood a sunat-o din nou pe femeia aia pe care o numea fă. Tot pe video call, tot cu onomatopee, tot ultra gălăgios. L-am rugat să vorbească mai încet. A făcut-o pentru un minut sau două, după ce s-a uitat urât. Apoi, a luat-o de la capăt.
În mall-ul din Luton, weekend-ul trecut. Săgeți pe jos, one way system, distanțare socială, în ideea ca oamenii să nu dea nas în nas. Toată lumea normală urma săgețile, numai un grup de vreo 5 băieți nu. Se învârteau de colo-colo, vorbind tare și gesticulând. Pentru ei nu conta că erau singurii idioți care mergeau pe contrasens. Pentru că de ce să respecți normele minime de comportament social dacă se poate să nu.
Mai las aici sutele de scene cotidiene, din care doar amintesc aruncatul chiștoacelor pe jos, scuipatul pe stradă, mâncatul salamului pe ziar în tren, statul cu picioarele pe scaune în mijloacele de transport în comun.
Dacă îi întrebi de ce sunt animale, se uită la tine și încep să râgâie niște înjurături. Dacă scrii lucrurile ăstea, așa cum fac acum, se trezesc alții care, la fel, te acuză că nu ții cu românii și evident, te înjură. Ideea e că trebuie să îi lași în pace. Să te faci că nu-i vezi. Să-i accepți. Nu e complet greșit ce fac ei, ceilalți care îi arată cu degetul au o problemă.
Deci, dacă ești mârlan și prost în România, în Anglia, Franța sau Suedia vei fi exact la fel. Europa nu civilizează, în cel mai bun caz asimilează. Nu schimbi mârlanul nici după 20 de ani de Occident.
Ăla care nu deschidea o carte la Piatra Neamț nu o să o facă la Paris. Cel care nu folosea deodorantul la Săcele, nu o să înceapă să o facă la Londra. Ați înțeles ideea.
Asta nu înseamnă că nu trebuie să îi spui mârlanului că e mârlan. Dacă o aude mereu, poate îi intră în bibilică. Dacă nu îi spune nimeni, i se pare că nu are vreo problemă. Așa că, atunci când vedeți vreunul d-ăsta, nu vă sfiiți să îi bateți obrazul. Oricât i-ar fi de gros, ceva-ceva tot îi rămâne în capul ăla sec. Sau măcar se simte așa cum e pentru o secundă. Adică prost.

By Tavi HERȚA

One comment

  • Cosmin

    Totusi hai sa vedem padurea de dupa uscaturi. Adica mai bine era un articol despre oamenii de succes; ca marlania o vedem zi de zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *