Dacă e Gorghiu la centru, atunci a venit vremea lui Victor Giosan la Vâlcea!

În urmă cu o lună, spuneam că prin victoria personajului politic deja, Iohannis, şi prin cerinţa acestuia de resetare a clasei politice, România va trebui să se schimbe de la cap, din vârful piramidei. Adică vectorii principali de opinie de până acum trebuie să facă un pas în spate.

Era lui Traian Băsescu se încheie şi, odată cu această eră, toţi sturlubaţii, toţi guralivii, toţi „jucătorii” trebuia să se retragă. În mod simbolic după 25 de ani, clasa politică românească trebuie să identifice în curţile proprii pe aceia a căror trăsătură este eleganţa, aristocraţia, bunul gust şi replici de fond, spuse fără aroganţă. Aveam exemplele care nu mai trebuie repetate – Traian Băsescu, Vrânceanu Firea, Aroganţa lui Ponta, stilul lui Crin Antonescu. Deci hărmălaia prin mitocănie, prin miştouri, prin limbaj colorat trebuie să apună

PNL a făcut primul pas şi se pare că şi PSD se regenerează în aceste momente.

Dacă ar fi câştigat Ludovic Orban, personaj nu rău, dar care nu merge în contextul Iohannis, era post-Băsescu s-ar fi perpetuat. Nu mai e nevoie de pitbulli în politica românească. Succesul Alinei Gorghiu spune că încă ne aflăm în aura victoriei lui Iohannis. Alian Gorghiu reprezintă o femeie elegantă, are stil, este comportamental monarhică, în sensul unei educaţii politice de palat şi nu de mahala(vezi opusul Udrea). Alina Gorghiu nu se mulează pe un discurs al „hăndrălăilor”, nu poţi să o critici în stil grobian, pentru că atunci pici tu de nemernic.

Semnalul dat de PNL la nivel central este unul de profunzime care ar trebui să ajungă astfel şi la ultimul lider de organizaţie comunală. Nu mai merge că ghioaga la luptă, ci acum se merge cu floreta, avem cu totul alte principii. Un banal exerciţiu de imaginaţie ar putea face apel la contextul Gorghiu-Firea. Nu-i aşa că este monstruoasă poziţionarea?

O mică paranteză ne trimite chiar şi la firavul gest al lui Ponta de a-şi recunoaşte plagiatul, gest care face parte din contextul post-electoral Iohannis.

În acest sens, alegerea lui Gorghiu, pe noi, vâlcenii ne face imediat să identificăm în propria curte un Iohannis al nostru şi chiar avem unul şi unul bun. Este vorba de Victor Giosan, pe care doamna Gorghiu categoric îl cunoaşte iar dacă nu, i-l reamintim noi.

Victor Giosan face parte din segmentul Alianţei Civice postdecembrist, este un liberal „djuvarist”, unul care nu a gustat USL niciodată, nu a gustat referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu. Giosan este un liberal cu pedigree fără excese, care nu a încet să se ascundă şi să conteste pe faţă, printr-o scrisoare deschisă politica lui Anonescu din anii 2010 – 2012.  Giosan este un politician care când vorbeşte are argumente, provine din mediul privat, omul trăieşte doar cu Financial Times, este rasat, face parte din elită, a apreciat şi măsurile guvernului Boc atunci când acestea au fost corecte. Nu e gargaragiu, are ironie, are simţul umorului, Gisoan este cel mai potrivit de a conduce PNL Vâlcea în contextul resetării clasei politice. Când Victor Giosan deschide gura la şedinţele PNL se tace. Chiar dacă este privit uneori cu ironie de golanii din PNL, toţi îl respectă. Giosan a fost şi viceprimar şi subprefect, este model de politician dacă privim o Românie cu aspect occidental.

Victor Giosan este un erudit, cunoaşte economie, istorie, sociolgie, este un cunoscut al forumurilor social-politice, al contributors, este genul „Revistei 22” sau al dilemiştilor, este un intelectual care nu se fereşte de a comunica dezinvolt, onest, are un discurs cursiv şi coerent, unul clar pro-occidental

Da, mulţi ar spune că nu e locomotivă, păi ce vorbim, ne dorim sistemul populist demagogic, virulent, agresiv care a marcat 25 de ani România, sau vrem marca Iohannis în sistemul nostru de fiinţare politic.

Dacă o avem deja pe Gorghiu la centru atunci e timpul lui Victor Gisoan la Vâlcea. Contestă cineva?

Mihai IONESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *