Dacă CET Govora nu trece pe gaze şi nu se privatizează, faliment scrie pe frontispiciu

Vineri a avut loc o dezbatere la Prefectura Vâlcea în contextul conflictului economic declanşat între USG şi CET Govora, pe tema neînţelegerii celor două societăţi cu privire la preţul de livrare al aburului industrial, necesar în producera sodei.

Prilej cu care am asistat şi la nişte voinicii din partea unor lideri de sindicat, a unor teorii unele banale de proaste, altele cu acuze istorice, dar şi a unor poziţii bine argumentate şi chiar a unui prefect care a ştiut să ţină bine în mână o dezbatere care pe alocuri tindea să derapeze.

Concluzia a fost că, pe termen scurt, e nevoie de mai mult cărbune şi de subvenţionarea certificatelor verzi (moartea subită a exacavatorului T1 de la Alunu, fiind una din cauzele care au dus aici).

Dar cea mai importantă concluzie, pe termen lung,m pentru mine este aceea că e musai nevoie de o regândire a strategiei de funcţionare a CET Govora.

CET Govora este o societate îmbătrânită şi care are nevoie de o adaptare la noile cerinţe ale pieţei. Este clar că în România, o spun specialiştii, cărbune, nu că nu prea e, dar este extrem de costistor de scos iar calitatea lui energetică nu este una cu randament. Plus că minele de interior sau de suprafaţă lucrează cu utilaje din epoca de piatră. Iar o investiţie în aceste utilaje nu este rentabilă, din cauza a ceea ce am spus, calitatea cărbunelui.

Şi atunci ce este de făcut? A treia concluzie, cum am spus, a celor trei actori prezenţi acolo, CET, USG şi Chimcomplex a fost una extrem de bună dar greu de pus în practică dar obligatorie.

O investiţie într-o centrală pe gaze sau pe cogenerare. O investiţie la care să participe cei trei mari actori care depind de CET (fie iau abur, fie iau curent electric, fie apă caldă).

Asta implică multe. În primul rând, asta înseamnă scoaterea CET-ului de sub administraţie şi, spun eu, crearea unei noi societăţi pe acţiuni în care acţionari pot fi CIECH (USG), Chimcomplex şi Primăria Râmnicu Vâlcea (având în vedere divizia Termoficare). Evident asta funcţie de gradul de dependenţă al fiecărui actor de produsele CET-ului.

O societate autonomă aşadar care să se bazeze pe gaze naturale şi care să fie administrată de cei 3 acţionari. Singurii care au tot interesul ca această nouă centrală să funcţioneze.

Teoretic sună bine acest lucru dar în practică va fi extrem de greu, pentru că vorbim aici de investiţii de miliarde, de o schimbare totală de paradigmă economică. De implicaţii sociale profunde (închiderea mineritului în zona de vest a judeţului, o restructurare de proporţii a actualului CET Govora). Plus că nu se ştie ce strategie vor avea cei de la USG în momentul când zăcământul de calcar de la Bistriţa se termină.

Nu ştim dacă se va produce acest lucru, cert este însă, că aşa cum este acum, falimentul este iminent. Degeaba suplimentăm acum cantitatea de lignit, dacă avem şi  de unde o lua pe asta, excavatoarele din anii 70 se apropie şi ele de obştescul sfârşit, mineritul nu mai este o afacere, toate Complexele Energetice au probleme, combustibilii alternativi sunt mult mai rentabili. Lumea evoluează la fel şi tehnologia.

Există voinţă oare pentru a reseta jocul economic de până acum? Asta este întrebarea…

Liviu POPESCU

One comment

 • Gelu

  CET-ul a fost o societate puternică, acum este în pragul falimentului.
  Întrebări:
  CET-ul a fost adus în pragul falimentului, cine a răspuns penal pentru asta?
  Distrugerea utilajului T1 de la Alunu s-a datorat încăpățânării unor șefi de al ține pe un teren în prag evident de prăbușire, a răspuns cineva pentru asta?
  Răspunsurile sunt evident NU. De ce s-a tolerat hoția și prostia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *