Dacă azi Iisus ar reveni printre noi, am fi capabili să-l răstignim din nou!

Dacă azi spui unui cerc de oameni care sunt fixaţi pe o idee, adevărul, rişti să fii imediat înjurat, considerat un nebun şi poate chiar agresat.

Dacă spui azi oamenilor să fugă de manipularea telviziunilor sau să fugă de mediocritate, ţi se dăcu tifla şi eşti imediat proscris.

Duceţi-vă în „România de sub limită2 şi spune-ţi-le să nu se uite la Kanal D, la Taraf TV,  să nu se uite în gura lui Gâdea, a lui Striblea, să nu asculte ca pe ceva sfânt alegaţiile politicienilor, veţi fi imediat catalogat drept unul care face pe deşteptul şi imediat marginalizat. Dacă te duci la România de sub limită şi le spui că Măruţă sau Capatos fac emsiuni ipocrite, ţi se spune că eşti tâmpit. Dacă le spui tinerilor că manelele sunt cel mai prost produs muzical din ultimii 25 de ani rişti să fi chiar agresat.

Dacă le spui tinerilor că e cazul să înveţe o meserie şi să nu meargă la liceu dacă după opt clase abia au medii de trecere, ţi se spune că ai ceva cu ei. Dacă le spui fetelor de azi să nu se pomădeze şi rujeze de la 12 ani, eşti un bablâc conservator, dacă îi trimiţi pe oameni la muncă, dacă le spui de al doilea job, dacă… dacă, eşti clar înjurat.

Orice ai spune azi unei majorităţi captive într-un fenomen umoral, ţi se întoarce pe dos înapoi.

Să ne imaginăm că Iisus ar trăi din nou şi azi pe pământ şi ar veni cu principiile lui, cu profunzimea pildelor sale, credeţi că ar fi luat în braţe şi urmat de cineva? În primul rând o cohortă de ziarişti în căutare de senzaţional ar alerga cu microfoane după el şi ar pune tot felul de întrebări imbecile. „Cu ce scop aţi revenit? Mai aveţi de gând să vă lăsaţi răstignit? Cum vi se pare conflictul din Orientul Mijlociu? Are de gând tatăl dumneavoastră să se răzbune pe teroriştii arabi? Unde veţi locui? Vi se pare normal că evreii nici azi nu vă recunosc? Veţi face demersuri în acest sens? Dan Brown avea dreptate? Este ceva real în chestiunea cu Maria Magdalena” Ar fi invitat la tot felul de talk-show-uri. I s-ar cere soluţii la criza economică, plus alte mari tâmpenii, opinii despre Putin, Papă, ordinea mondială

Plus că mai marii lumii şi cercurile financiare ar mustăci iritate şi ar pregăti o nouă răstignire. O cohortă de paparazzi s-ar plimba după el. Federaţiile medicilor ar cere o expertiză dacă este sau nu Iisus. Ar fi supus unor teste, i s-ar cere minuni ca să dovedească adevărul despre identitatea lui.

Concluzia este simplă, la nivelul destul de scăzut la care am ajuns ca oameni, la superficialitatea de care dăm dovadă, unul ca Iisus nu ar avea ce căuta din nou pe aici. Nu ar apuca 33 de ani pe pământ. Cu siguranţă ar păţi ceva în doar câteva luni.

Asta este realitaea din prezent, omenirea a ajuns pe o scară „in” sau „evolutivă”,  în care principiile de bază care au construit creştinismul nu mai au nici un fundamnet curat şi onest, nimic profund. Sunt doar niste copii strâmbe ale unor scripturi în care nimeni nu mai crede, dar se prefac. Nici măcar bătrâna de la ţară care mânâncă acum în post ştevie şi pâine goală nu ar mai respecta un Iisus real, revenit pe pământ. Ar fi un ciudat care vine să o înveţe pe ea, cum se pune coada la prună, nu?

Şi atunci de ce mergem la biserică, sincer întreb şi eu? Şi ne prefacem că emptizăm cu prohodul, când am fi în stare să fim mai demonici decât romanii, dacă l-am avea în faţă pe Iisus?

„Fugi bă de aici cu prostiile tale! Ne spui tu nouă ce bine şi ce e rău! Tu nu ai trâit băi aici, să vezi ce greu e! Tu spune bine mersi că le-ai avut pe toate, avându-l mereu pe taică-to acolo!”, cam asta i s-ar spune lui Iisus de către românul neaoş, dacă El ar încerca vreo pildă. I

ar dacă ar face o minune şi l-ar învăţa pe român o meserie pe care să o practice cu talent, românul ar fi supărat, pentru că singura lui minune pe care o vrea este să câştige la 6 din 49 sau să dea cu detectorul de metale peste vreo comoară dacică ascunsă prin grădină.

Mihai IONESCU

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *