Dă-mi voie să nu te cred, pane Urbanowski, dar, în fond, e treaba ta ce faci!

După ce ai avut de partea ta pe toată lumea (parlamentari, şefi de judeţe, primării şi presă) în problema calcarului de la Bistriţa, după ce ai beneficiat de promovare făcută voluntar – că te-am asumat ca fiind de-al nostru, acum vii să joci aceeaşi partitură de forţă, preferând, în mod cinic, să întorci angajaţii împotriva restului lumii, ameninţându-le locul de muncă, în prag de început de şcoală. Este lipsă de fair-play şi nu te mai credem, pane Urbanowski!

Nu contestăm faptul că ai scos o fabrică din falimentul fraţilor Cristescu.  Eu personal am scris, de zeci de ori, că a fost cu adevărat un gest lăudabil, am salutat faptul că a venit şi un calcinator nou şi că, pe platformă, se lucrează, am dat, ca exemplu mereu pozitiv, uzina noastră de sodă.

Ne-am luptat, şi numai eu ştiu câte înjurături mi-am luat de la toate ONG-urile ecologice din Vâlcea (mă întreb dacă a meritat) pentru bucata aia de parc naţional ca să ai front de lucru măcar încă 20 de ani de acum înainte. Şi, cum am spus, nu doar eu, ci toată suflarea cea vestită a judeţului te-a asumat ca fiind de-al casei, şi, atunci, e musai să facem front comun. Şi acum tu ce faci?

Poate că site-urile naţionale care nu prea le au cu lucrurile la faţa locului plâng pe umerii unui semi-şantaj şi dau ştiri economice apocaliptice cu soarta uzinei dumneavoastră. Dar noi ştim adevărul. Ştim că dracul nu e atât de negru. Naşpa e că puneţi în faţă femeile şi copiii, exact cum fac luptătorii slabi. Dumneavoastră scoateţi în faţă angajaţii care nu o duc pe roze, nu au salarii strălucite şi acum mai sunt şi speriaţi că Şeful Ăl Mare i-a anunţat că gata, din septembrie, când trebuie să le cumpere ghiozdane copiilor, pleacă acasă. O manevră cinică şi de o laşitate care nu poate fi comentată.

Nu se face aşa. Negocierile nu se duc scoţând în faţă femeile şi copiii, ştiam că polonezii au fost, în istorie, unul dintre cele mai curajoase popoare, prin urmare mă surprinde balcanismul de care aţi început să daţi dovadă.

Apropo de CET Govora! Este clar că această societate este una anacronică. Am recomandat şi liberalilor şi pesediştilor să o privatizeze şi să o cureţe de căpuşele familialo-incompetente interne şi de toate scamele care o sufocă. Dar nici cu Uzinele de Sodă nu mă mai laud. Am închis ochii cu toţii la locomotive deraiate, la ape tulburi care curg pe lângă platformă, la multe alte minusuri care circulă prin sat, în ideea ca lucrurile să meargă bine şi să nu apară sincope la Râureni.  Dar astea nu au contat.

Aşa că părerea mea sinceră e: negociaţi-vă preţurile acolo, ca între vecini, că doar sunteţi gard în gard, nu prin izmene scoase în faţa porţii. Că de-o fi una, de-o fi alta, cei 600 de angajaţi au unde să se angajeze, dacă ăsta ar fi scenariul final. Ţipă firmele cu locuri de muncă şi poate şi mai bine plătite decât pe tarlaua sodei.

Uitaţi-vă un pic şi la vecinul de peste drum, care tace şi face, fără să se lamenteze şi fără să îşi facă neapărat simţită prezenţa în spaţiul public. Ăsta fiind român, de-al nostru.

Şi ar mai fi multe de spus, pane Witek, dar menţionez totuşi că aţi pierdut un prieten. Definitiv. Unul care, la 5 dimineaţa, suna la Consiliul Judeţean să afle ce s-a întâmplat cu cazanul nu ştiu care şi dacă şi când se remediază situaţia la CET, că se blochează procesul de producţie la sodă.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *