Cum vor influența alegerile americane sensul viitorului cabinet de la București? USR-PNL din PNL-USR

Alegerile americane sunt precum dirijorul unei orchestre mondiale, rezultatul lor va da tonul în Europa, inclusiv în România. Cam fiecare politician se va grăbi acum să se erijeze în mare reformist sau progresist. De exemplu, Klaus Iohannis, membru politic al familiei popularilor europeni, a sărit printre primii să salute succesul lui Biden, în contextul în care preşedintele nostru era printre favoriții lui Trump.

Să nu uităm că fostul lider de la Casa Albă condamna vehement mișcările #rezist din propria lui bătătură, în acompaniament de Antena3, în perioada lui 2017-2019, mișcări aclamate, în schimb, de opinia publică românească, o mișcare civică născută tocmai împotriva unui conservatorism anti-european dirijat de Liviu Dragnea,

Alegerile din America au găsit și în România observatori și susținători împărţiţi în cele două tabere. Majoritatea simpatizanților PSD, dar și o bună parte din liberali au combătut vehement aripa democraților americani, în timp ce era evident că USR-PLUS s-a situat în tandem cu vectorul Biden în privinţa alegerilor de peste ocean.

Cum era și firesc, în Europa, macronismul a fost încântat de victoria democraților, suedezii, finlandezii, danezii, belgienii, olandezii s-au simțit solidari cu victoria lui Biden, la fel și reacția de la Ottawa, care, în sfârșit, salută înfrângerea derivatului naționalist american din ultimii 4 ani.

Se trasează, astfel, două direcții mondiale: una a concilierii și a netezirii diferenţelor dintre națiuni, centrată pe vectorul noii generații, cea milenară, născută în preajma anului 2000 și un curent axat pe generația care stăpânește încă pământul și care ori nu înțelege ce se întâmplă ca fenomen, ori se sperie de dinamica accelerată a transformărilor care traversează lumea de câțiva ani.

În România, avem, așadar, luna viitoare, alegeri. Partidul care pleacă favorit în acest scrutin este USR-PLUS, contagiunea americană se răspândește masiv în toată Europa. Probabil aici se înscrie și ieșitul rapid din poartă al lui Iohannis, cel de a saluta victoria lui Biden, pentru a arăta că PNL-ul pe care îl reprezintă este exponentul reformiștilor și pentru a arăta, în partidul propriu, care este direcția. Nu știu cât de mare succes va avea acest mesaj forțat, pentru liberali, mai ales pentru cei care vedeau, în latura Trump, o anume consagvinitate.

În fine, partidul românesc afiliat mental la victoria de peste ocean este, categoric, USR-PLUS, partid care pleacă, moral, în alegeri, cu un plus de forță, alegerile americane dând mesajul că ”a sosit timpul lor”, Vom asista, probabil, la un avânt al progresiștilor români în marile orașe, cu precădere în centrele universitare și economice. PNL va încerca să se așeze pe același culoar, numai că percepția despre liberali, cu precădere în rândul noii generații, este de ”off, din nou aceiași politicieni” și nu vor primi voturi prea multe din acest sector.

PSD este partidul aflat la răscruce, între renunţarea la doctrina naționalistă și o schimbare de macaz, ceea ce, oricum, a produs și produce o degringoladă în rândul fanilor conservatori, Am văzut destui susținători media care deplâng soarta vechilor ”trumpiței” din PSD, aciuați prin PER și care îl consideră pe Ciolacu un tradător occidental, sorosist, securist al statului paralel.

Categoric, la alegerile din decembrie, discursul naționalist conservator nu va conta, acesta se va ruraliza din ce în ce mai mult, partidele care îl vor îmbrăca riscă să obțină puncte insignifiante. L-am văzut, într-o seară, pe Traian Băsescu, cel care se declara exponentul dreptei creştine din România, cum trimitea bezele peste ocean, în direcția lui Biden, ceea ce demonstrează, prin cameleonismul său, direcția campaniei pe care o va face și simțul noii realități.

Altfel spus, neţinând cont de scorul electoral, de ierarhia primilor doi din decembrie, viitorul guvern va fi centrat pe nucleul USR-PNL și nu PNL-USR, traducându-se și printr-un apus de carieră a lui Ludovic Orban, care nu va supravieţui în fruntea noului cabinet după 6 decembrie.

Asta, evident, cu condiția ca USR-PLUS să nu obțină sub 18 procente, iar PNL să se scalde pe maximum 30 de procente. Cam asta înseamnă, în limbaj românesc, victoria democraților americani.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *