Cum se va termina războiul ruso-ucrainean? Care va fi compromisul final?

Un război absurd cum este cel de la granița României se va termina în urma unui compromis, probabil unul care va fi generat de ultimul atac asupra Kievului, translatat apoi la masa negocierilor. Și nu negocieri în Belarus, între personaje de mâna a adoua.

În urma unor negocieri ale marilor puteri, SUA, Anglia, Franța, Germania și Rusia, alături de Ucraina. Negocieri care vor avea loc probabil în Turcia și care vor marca finalul acestui conflict. Un conflict care nu va escalada; dacă ar fi fost o astfel de posibilitate, s-ar fi produs până acum. Dar atâta vreme cât există arme nucleare în ambele tabere, orice conflagrație mondială este exclusă. Și iată că, până la urmă, armele nucleare chiar și-au îndeplinit misiunea, anume aceea de a nu arunca Terra în haos.

Așadar, acest război se va termina fără învinși și fără învingători, ambele părți implicate în conflict pierd și câștigă în proporție egală, poate ceva mai usturător pentru ruși, care realizează că utopia granițelor URSS rămâne o utopie.

În concret, Doneț, Lugansk și Crimeea vor fi smulse definitiv Ucrainei. Acestea fie vor fi înglobate Federației Ruse, fie vor avea un statut de tip Kosovo, nici, nici, fie vor avea statut de republici independente. Putin, așadar, va reuşi să mențină, în sfera lui de influenţă, niște fâșii rusofone, un balast economic pentru o țară care abia respiră. Pentru că, dacă federația nu va investi în aceste republici, s-ar putea ca, pe termen lung, populația de acolo să regrete acest status quo.

Putin va pierde definitiv Ucraina (ce rămâne după separarea celor trei regiuni) din sfera sa de influență, va avea parte de ura populației pentru ruși și pentru politica rusească, ură ce va fi înrădăcinată în ADN-ul lor. Este și firesc, nu ai cum să îl ierți vreodată pe cel care ți-a demolat casa și ți-a omorât copiii.

Putin îşi pierde complet credibilitatea, chiar dacă își păstrează funcția, regimul lui nu mai este atât de stabil, iar odată cu redeschiderea, pe viitor, a comunicațiilor, poporul rus va avea informații despre aventura liderului de la Kremlin în iarna lui 2022. Plus că procesul de la Haga va continua, iar Putin nu va mai putea merge în deplasări în vreo țară occidentală fără riscul de a fi săltat și băgat în boxă.

Ucraina va renunța la aderarea la NATO (greu posibilă și în condiții normale cu trei regiuni convulsive), dar va rămâne în negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Ce pierde restul lumii? Dreptul Internațional. Recunoașterea statutului celor trei regiuni va fi o abatere de la dreptul internațional, o modificare a granițelor, în fine, să spunem, de comun acord, pentru a se încheia acest război ilogic.

Restul lumii va învăța să trăiască însă cu pericolul războiului atomic, pentru că niciodată nu se știe, dacă situația va avea un reloading. Restul lumii se va confrunta cu drama a 10 milioane de refugiaţi ucraineni (o țară medie europeană), mulți neavând unde se întoarce, pentru că nu mai au case, nu mai au orașe. Restul lumii și, cu precădere, Uniunea Europeană va fi obligată să investească masiv în reconstrucţia Ucrainei, țară care tocmai pentru acest deziderat a rezistat, în moloz și printre ruine, în fața rachetelor rusești.

Restul lumii trebuie să lucreze mai profund la identificarea surselor de energie. Nu e suficient să visezi energie solară, eoliană și pompe de căldură, industria mare nu merge cu apă de ploaie. Și, din păcate, aceste surse mari de energie se află în prezent în bătătura Babei Yaga.

Restul lumii moștenește astfel și o Rusie flămândă, pentru că sărăcia poporului rus nu înseamnă vot democratic, după regimul Putin, niciodată nu se știe ce alt nebun poate ajunge la Kremlin. Pe lângă care Putin să fie mic copil.

În concluzie, războiul globalism – suveranism se va termina remiză, cu un ușor avantaj taberei globaliste, dar acest avantaj nu este unul decisiv, ci unul care poate fi surmontat oricând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *