Cum îşi bat joc de ziarista Mariana Sima, marii jurnalişti Mircea Marian, Dan Tăpălagă, CT Popescu şi alti 10

Cine nu o cunoaşte pe Mariana Sima? Toată lumea o ştie…

Este acel jurnalist conştiincios cu care parcă s-a născut televiziunea la Vâlcea, care la ora 7 este în redacţie, după ce parcurge toate informaţiile de presă şi apoi, îşi ia cameramanul după ea şi cutreieră tot oraşul. De multe ori şi judeţul.

asta face de o viaţă. Eu aşa o cunosc de 10 ani, dar ea este aici, pe baricadele presei din anii 90, de când a apărut la Vâlcea televiziunea. Mariana Sima i-a intervievat pe Iliescu, Văcăroiu, Năstase, Băsescu, Geoană, Ponta, Dragnea, Iohannis şi toţi care au pus piciorul aici în judeţ în vizite sau în campanii. A stat la Oltchim în faţă, a mers cu minerii, Mariana a făcut presă.

Nu există fost sau actual politician vâlcean care să nu o salute.

Dar nu e doar Mariana în acest exemplu. Ca ea sunt mulţi alţii, dar pe Mariana am folosit-o ca etalon.

Nu a ieşit niciodată din ţară, nici măcar până la bulgari la mare. Când toată lumea făcea planuri de revelion, Mariana căuta o ţeavă din PVC ca să-şi pritrocească varza acasă în butoi.

Mariana a avut toată viaţa salariul minim în presă, ceva mai măricel în ultimii ani. Mariana vrea să iasă la pensie, că are o vârstă, are astm (eu am condus-o o dată sau de două ori la spitalul TBC). Pensia ei va fi însă ucigător de mică.

Nu e singura în această situaţie. Mariana nu face politică, niciodată nu am văzut-o strigând pro PSD sau pro PDL sau pro PNL. Ea a fost în relaţii bune şi decente cu toţi mai marii tuturor partidelor.

Dacă ar fi avut şansa să lucreze poate la Bucureşti, la o televiziune centrală avea alt salariu. Dar Vâlcea este un judeţ sărac, Banii pe care îi produce judeţul ăsta se împart la vreo 10-12 instituţii de presă, ca publicitate. Nu sunt deloc mulţi. De aceea, acum 10 ani erau 80 de jurnalişti, acum dacă mai sunt 30.

Ca Mariana şi cameramanii ei sunt mulţi astfel de jurnalişti în Ialomiţa, Teleorman, Vaslui, Mehedinţi, Botoşani, Suceava, Tulcea etc. Nu judeţe bogate, nu judeţe universitare, nu judeţe etalon. Sunt vreo 2000 de astfel de pălmaşi ai presei care au salarii în jurul valorii minimului pe economie.

Nu au mii de euro, din consultanţe sau din datul cu părerea precum cei 13 corifei ai presei semnatari ai unei scrisori ipocrite şi elitist populiste.

Am lucrat la Agerpres şi pot spune că ăştia 40 de corespondenţi de judeţe eram prezenţi, vară-iarnă, soare-iarnă în cele mai fierbinţi locuri, fie că erau inundaţii, fie că picau avioane, fie că nu ştiu ce partid îşi demitea sau vota conducerea. Nu pe salarii grozave, ci undeva la limita de jos a decenţei.

De aceea scutirea aia de impozit de 10% nu este o pomană, este un sprijin pentru presă, neoficial definită, drept a 4-a putere în stat. Pentru Mariana şi pentru cei ca ea, nu ştiu dacă înseamnă mai mult de 100 de lei la salariu. Mariana nu o va percepe ca pe o pomană, sunt convins că tot la fel de acidă ar fi în conferinţele pesediştilor sau peneliştilor.

Aşa că mai bine, cei 13 tăceau. Şi se gândeau la cei 3000 de ziarişti din România care aşteaptă de ani buni, un gest al satatului, o obligaţie mai bine spus pentru ca această categorie să nu dispară de tot.

Cei 13 mari patroni de presă trebuie să ştie că din cei 3000 de ziarişti din ţara asta…pestze 2500 lucrează cu salariul minim pe economie. Şi acesta dacă e dat la timp!

Acum un an, la Râmnicu Vâlcea, a murit un cotidian. Din păcate chiar şi  directorul acestuia. A falimentat şi 5 ziarişti au plecat definitiv din presă. Acum o săptămână, alt juranlist vâlcean a renunţat la această meserie. Din urmă, nu a mai venit nimeni în presa vâlceană în ultimii 5 ani.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *