Cum este distribuită ”Bogăția” și ”Sărăcia” în regiunile județului Vâlcea (finalul anului 2021)

Ziarul Râmnicu Vâlcea Week a întocmit o hartă a avuției economice a județului Vâlcea, bazându-ne pe cifrele estimate la finalul anului 2021, cifre oferite de Ministerul de Finanțe.
O radiografie, care ar trebui să stea pe masa Consiliului Județean, a Prefecturii Vâlcea și a primăriilor din județ, pentru a vedea unde suntem, cum stăm și unde trebuie să investim, cum putem evolua și ce trebuie făcut, din punct de vedere macroeconomic, pentru a avea un județ care să intre măcar în prima jumătate a clasamentului, la nivel național, în acest moment, fiind pe locul 24.
Ce rezultă din această hartă? Rezultă că avem două zone foarte sărace, unde localitățile alese, în acest sumar economic nu ating 2 milioane de lei, venituri proprii. Și anume, grupul din Valea Pescenei (1,55 milioane lei, 6 comune) și Țara Loviștei (1,9 milioane lei, 5 comune). Aici avem cele mai mici venituri proprii, care se traduce în lipsa unor agenți economici, lipsa investitorilor, lipsa marilor investiții, lipsa infrastructură. Coincidență sau nu, cele două artere principale ale celor două zone sunt două drumuri cu probleme, unul de pământ, fostul DN 7D și un județean care se află într-o reabilitare continuă, fără sfârșit.
Din fericire, Țara Loviștei este salvată, prin prisma viitoarei Autostrăzi care are chiar nod de descărcare în această parte de județ. Din nefericire, pentru Valea Pescenei, nu se întrevede nicio mare investiție de anvergură, în anii următori, din punctul nostru de vedere, singura speranță ar fi gazele naturale, o rețea care ar stimula agenții economici pentru a dezvolta aici afaceri.
Ce se mai remarcă din acest tablou? Faptul că acolo unde există un oraș, indiferent de gradul lui de populație sau dezvoltare, trage zona. Fie că vorbim de Berbești sau Bălcești. Lipsa unui oraș chiar în mijlocul județului se simte în zona Cernei, a Vâlcii de mijloc, unde comunele analizate nu trec de pragul de 3 milioane de lei, per grup, acestea fiind undeva între 2 și 3 milioane lei.
Zonele bogate rămân cele grupate în jurul celor două municipii Râmnicu Vâlcea și Drăgășani, precum și prelungirea Bazinului economic Băbeni cu cele două comune fanion Frâncești și Mihăești. Dar se remarcă deja pe o dinamică pozitivă Depresiunea Horezu și Valea Lotrului.
Bun, Guvernul României a stabilit pentru anul 2022, pragul minim pe care îl poate produce un locuitor, în contrubuțiile sale către bugetul localității, unde locuiește, la 810 lei.
În județul Vâlcea, singurele localități care depășesc aces prag sunt patru – Râmnicu Vâlcea, unde un râmnicean contribuie cu 1.200 de lei, Budești, unde un budeștean contribuie cu 989 de lei, Horezu, unde un hurezean contribuie cu 900 de lei și Mălaia, unde un mălăian contribuie cu 1000 de lei.
Restul localităților nu ating acest prag de 810 lei venituri colectate pe cap de locuitor.
Dacă vorbim de orășenii Vâlcii, avem așa, un drăgășenean, de exemplu, are o contribuție de 685 lei, un băbenean 609 lei, un călimăneștean 581 lei, un bălceștean 430 lei, un govorean 367 lei, un olăneștean 577 lei, un berbeștean 579 lei, un brezoian 506 lei și un rezident din Ocnele Mari contribuie cu 477 lei.
Așadar, restul contribuțiilor de funcționare a unei localități, până la 810 lei pe cap de locuitor, vin din partea guvernului.
În final, un vâlcean contribuie așadar la bugetul de venituri al județului cu 750 de lei, restul de 60 de lei, la cei aproxmativ 390.000 de locuitori, potrivit Evidența Populației, îi primim din partea guvernului.
Valea Olăneștiului (Vlădești, Păușești Măglași, Olănești, Ocnele Mari) – 7 milioane lei;
Zona metropolitană Est (Budești, Golești, Milcoiu, Nicolae Bălcescu) – 7,3 milioane lei;
Lunca Oltului mal stâng (Galicea, Drăgoești, Olanu, Stoilești, Dănicei) – 2,2 milioane lei;
Lunca Oltului mal drept (Drăgășani, Orlești, Prundeni, Voicești, Mitrofani) – 14 milioane lei;
Vâlcea de Sud (Lungești, Șușani, Gușoeni, Mădulari) – 2,2 milioane lei;
Valea Pescenei (Scundu, Pesceana, Glăvile, Amărăști, Crețeni, Sutești) – 1,55 milioane lei;
Zona Băbeni (Băbeni, Ionești, Frâncești, Mihăești, Govora) – 13 milioane lei;
Vâlcea de Mijloc (Șirineasa, Popești, Oteșani, Cernișoara, Copăceni, Roești, Roșiile, Tetoiu) – 2,5 milioane lei;
Valea Oltețului (Zătreni, Livezi, Grădiștea, Sinești, Alunu, Berbești) – 6,4 milioane lei;
Depresiunea Horezu (Horezu, Slătioara, Vaideeni, Mateești, Măldărești, Tomșani) – 9,4 milioane lei;
Oltenia de sub Munte (Bunești, Stoenești, Păușești, Pietrari, Bărbătești și Costești) – 3 milioane lei;
Lunca Cernei (Lăpușata, Lădești, Stănești, Fârtătești, Măciuca și Valea Mare) – 2,6 milioane lei;
Zona Bălcești (Laloșu, Făurești, Diculești, Ghioroiu și Lăcusteni) – 3 milioane lei;
Zona metropolitană Râmnicu Vâlcea Nord (Runcu, Dăești, Bujoreni) – 3,9 milioane lei;
Zona Călimănești (Sălătrucel, Berislăvești, Călimănești) – 6 milioane lei;
Valea Lotrului (Brezoi, Mălaia, Voineasa) – 6,5 milioane lei;
Țara Loviștei (Câineni, Racovița, Boișoara, Titești, Perișani) – 1,9 milioane lei;
Zona Metropolitană a Râmnicului – 18 milioane lei;
Municipiul Râmnicu Vâlcea – 148 milioane lei.