Vâlcea doarme turistic, având 12 comori în județ complet nefolosite sau Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă și în gură

La nivel național județul Vâlcea deține un record. Greu de egalat de oricare alt județ din țară. Mai mult, Vâlcea este unul dintre județele din această parte de Europa care se poate mândri cu cele mai multe lacuri. Majoritatea artificiale.

În toată Europa, acolo unde au fost construite amenajări hidroenergetice, lacurile au fost imediat incluse în domeniul turistic. S-au dezvoltat adevărate microstațiuni în jurul lacurilor. Dacă mergeți la sârbi, pe Valea Moravei pot fi admirate aceste zone turistice, frumos  amenajate, cu case de vacanță, pontoane, croaziere, etc.

În Vâlcea, abia de 5 ani, am reușit cu lacul Călimănești, să putem spune că îl folosim în regim turistic. Este singurul, unde vara, sunt vreo trei vaporașe care fac croaziere. În rest, nimic.

Râmnicu Vâlcea deține 2 astfel de lacuri de acumulare, cu un luciu de apă uriaș dar atât. Nu știu care sunt legile în domeniu, de ce lacurile din Vâlcea nu pot fi utilizate în scop turistic.

Drăgășaniul deține un astel de lac. La fel Zăvideni, Ionești, Govora, Băbeni, Orlești, Dăești, Gura Lotrului, Cornetu, Robești, Mălaia și nu în ultimul rând, regina lacurilor vâlcene – Vidra. Am scos din calcul Brădișor, pentru că de aici, vine apa potabilă pentru județ.

Dar restul. Să ne imaginăm ce ar însemna dacă toate aceste lacuri, cu precădere cele pe râul Olt ar putea fi incluse în regim turistic. Ce s-ar putea construi în jurul lor. Pensiuni, zone de pescuit sportiv, croaziere, sporturi nautice, sate de vacanță. Nu mai spunem de fenomenele deltaice pe care majoritatea le-au dezvoltat în zona confluențelor cu afluenții care vin dinspre munte.

Un număr de 5 orase din județ dețin pe teritoriul lor astfel de lacuri: Brezoi, Călimănești, Râmnicu Vâlcea, Băbeni și Drăgășani. Dar, cum am spus, cu excepția Călimăneștiului, restul lacurilor nu sunt utilizate în regim turistic. Să fie atât de obtuză Hidroelectrica în acest sens. Mă gândesc că nu. Că nu am avea Porțile de Fier sau Călimăneștiul. Și atunci ce anume nu ne lasă să facem turism. De ce nu avem vaporașe, de nu avem complexe turistice pe lacuri. Nu ne duce capul? Nu vrem?

Trist. Trist că nu valorficăm cu totul resursele acestui județ. Doar să ne imaginăm ce dezvoltare ar avea comunele care sunt riverane acestor lacuri – Budești, Galicea, Olanu, Drăgoești, Ionești, Prundeni, Orlești. Cum aceste comune ar intra pe harta turistică a județului și nu numai.

Până atunci, Riviera Vâlceană va rămâne un teren plin de bălării de la Nord la sud, cu tot felul de drumuri mai bune sau proaste, zone unde se aruncă ilegal gunoi și care nu avantajează cu nimic localitățile riverane. Decât cu redevență pe care o plătește Hidroelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *