Cum de inundă Hidroelectrica stațiunea Călimănești de mai bine de 15 ani și ce ar trebui făcut?

Este deja o banalitate faptul că atunci când plouă, fie vară fie iarnă, la granița dintre Călimănești și Căciulata, în zona parcului lui Căliman (parcul cu cai), se face inundație. Dar una de peste 1 metru adâncime și tot traficul se blochează și spre Sibiu și spre Râmnicu Vâlcea.

Care sunt cauzele și de ce acum, 20 de ani nu se întâmpla așa ceva. Răspunsul se află…în subteran.

Până în anii 80, nu era nicio problemă, Oltul nu era regularizat, șoseaua despre care vorbim era deasupra nivelului apei cu cel puțin 10 de metri. Problema apare atunci când se construiește Amenajarea Hidroelectrică Călimănești. Când pe o porțiune destul de lungă lacul de acumulare este deasupra cotei drumului și a unei părți din Căciulata, stațiune care este mai joasă ca așezare decât Călimăneștiul, deși se află în amonte. Porțiunea de la Intim și până la parc, cu precădere.

Toate aceste amenajări hidroelectrice au ceva foarte important. Pe ambele părți ale lacului de acumulare sau cel puțin pe o parte se execută un contracanal. Adică un șanț de diferite dimensiuni, paralel cu lacul de acumulare care are dublu rol – preia infiltrațiile din lacul de acumulare dar și torenții care se scurg de pe versanți, rol pluvial. Acest contracanal merge paralel cu lacul de acumulare și deversează în aval de baraj în canalul de fugă, adică în cursul din aval al râului regularizat.

La Călimănești dată fiind configurație terenului s-a realizat un singur contracanal pe partea cu stațiunea, mal drept. Acesta pornind de la restaurant Intim și urmând a merge paralel cu lacul până dincolo de baraj.

Având în vedere configurația terenului și fiind vorba de o stațiune s-a ales ideea cu rol estectic, ca acest canal să fie unul subteran pe cea mai mare parte a lungimii sale. Astfel acesta este vizibil de la Intim și până în dreptul clinicii cardio, după care acesta este subteran, cu un diamentru de 1 m – 1 metru jumătate (în zona parcului, a bibliotecii, a Casei Scriitorilor) și deversează dincolo de baraj.

Numai că acesta fiind subteran, implicit a intervenit fenomenul colmatării. Pur și simpu, prin canalul subteran nu mai circulă niciun strop de apă. Ce a urmat? Evident, torenții de pe versanții nu au mai avut unde să se scurgă. Degeaba ai în zona șoselei drenuri care nu au unde să ducă apa, contracanalul fiind obturat.

Hidroelectrica proprietarul acestui contracanal are obligația prin lege să mențină aceste contracanale funcționale, adică să fie permanent decolmatate, să se măsoare panta, scurgerea și debitele pe care le pot prelua. La Călimănești, Hidroelectrica a abandonat această obligativitate. Și nu de ieri de azi, ci de cel puțin 15 ani, de când vedem mereu la știri apa de 1 metru peste șoseaua din zona parcului.

Așa că se impune de urgență ca Hidroelectrica se își facă datoria și să treacă la decolmatareaa contracanalului Călimănești. Și nu doar în zona subterană ci și în zona de suprafață, pentru că toate curțile care dau spre acest contracanal sunt în pericol, dată fiind completa colmatare a acestuia (stufăriș, aluviuni)

Ar mai fi și soluția unui pasaj, un pod fix deasupra șoselei, în zona parcului, având în vedere că șoseaua actuală este sub nivelul apei din lacul de acumulare dar pentru început trebuie rezolvată problema contracanalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *