Cum ar putea ajunge Sălătrucel stațiune de referință, valorificând vârful Cozia
Din păcate, cei care ajung pe Vârful Cozia descoperă aceeași imagine dezolantă a ”obiectivelor turistice” din zonă. O cabană prăpădită, în care nu s-a investit niciodată nimic. Este aceeași clădire urâtă, inestetică, pe care o știu din liceu (și au trecut 3 decenii de atunci), cu mirosuri oribile, cu mese de tablă sau plastic. Cei care o administrează și-au bătut joc în mod dezgustător de un punct de referință, blocând orice inițiativă de dezvoltare. Din păcate, printre proprietari, sunt un actual medic și un fost primar, vinovați de starea deplorabilă în care se află Cabana Cozia. Eu vă recomand sincer să nu le treceți pragul în semn de protest pentru mizeria de ”turism” pe care o produc de mai bine de 3 decenii
În fine, zona ar putea fi valorificată foarte bine turistic dacă primăria Sălătrucel și-ar trece în intravilan cele câteva hectare de teren care se află acolo, ar lotiza și ar concesiona pentru construcții turistice, care să respecte o arhitectură tipică Parcului Național Cozia. Cu monitorizarea și supravegherea construcțiilor. Zona ar putea deveni o microstațiune reușită, chiar dacă acolo s-ar ridica chiar și doar zece vile turistice. Evident cu investiții în infrastructura de apă, pentru că se știe, Muntele Cozia este unul sărac în această resursă.
Am discutat cu primarul Dorel Ancuța acest proiect, primar care este receptiv la astfel de idei.
”Da, este un proiect de durată. Dar pentru a ieși ceva bine care să mulțiumească pe toată lumea ar trebui să ne așezăm la masă cu toții – Parcul Național, Consiliul Județean, Romsilva, Agenția de Mediu, OCPI, STS. Să vedem ce putem realiza, care sunt normele, cum putem dezvolta turism acolo fără să afectăm natura. Ar fi o sursă bună de venit și sunt convins că s-ar pune în valoare acest masiv. Este clar că acolo construcțiile trebuie să fie sever reglementate, să respecte cât mai mult natura. Interesul este să vină cât mai mulți turiști în zonă dar să aibă și ce face, nu doar de tranzit”, spune edilul din Sălătrucel.
Drumul care ajunge la Vârful Cozia este un drum județean pe care Consiliul Județean îl are în vedere pentru asflatare dar, momentan nu se justifică o astfel de investiție, doarece la capătul lui nu există nicio ofertă. Din punct de vedere al rentabilității înseamnă o investiție proastă.
Pe de altă parte și Parcul Național Cozia are multe exigențe care duc mai mult spre interdicții decât spre reglementare. E mai ușor să spui ”Nu” decât un ”Da, cu condiții”. La o interdicție nu ai bătaie de cap și nu trebuie să te străduiești să faci o strategie.
Până una alta dacă aceste instituții enumerate de edil, nu vor sta la aceeași masă și nu vor avea un plan bine conturat, un obiectiv turistic din Vâlcea nu va produce nimic, nu va oferi nimic altceva decât o cabană relicvă a sistemului socialist, o răgălie efectiv uitată în timp la cota 1.600.