Cum a distrus Elena Ceauşescu 80% din Râmnicu Vâlcea

Nicio altă reşedinţă de judeţ, aşa cum este Râmnicu Vâlcea, nu a suferit o mutilare atât de absurdă. O crimă împotriva istoriei, a bunului simţ, o pasiune cu adevărat psihopatologică în a distruge identitar acest oraş.

Să facem un rezumat. Râmnicu Vâlcea este cel mai mare oraş din sudul Carpaţilor,  ca apropiere de Ardeal, situat pe limita geografico-istorică a Olteniei cu Muntenia. Implicit, acest oraş s-a dezvoltat printr-o combinaţie arhitectonică între brâncovenesc, stilul clasic german şi stilul muntenesc al caselor cu grădini. A fost, de departe, unul din cele mai plăcute oraşe ale secolului XX. Un oraş tipic aristocraţiei Olteniei de sub munte, apropiat, poate, pe alocuri,  târgurilor transilvane. Ramnic1Un oraş despre care Mateescu scrie atât de frumos, un oraş cuminte, evocat de Caragiale.

Un oraş care avea axa de trăire Est–Vest, axa Bulevardului Mare (actual T. Vladimirescu). Iar de la statuie se desfăcea în cele trei direcţii, drumurile staţiunilor: vest – Olăneşti, nord – Călimăneşti, sud – Govora. Case mari, hanuri, hoteluri de epocă, prăvălii, străzi cu piatră cubică. Un oraş bine stratificat, prea puţin proletarizat la mijlocul anilor ’50.

Şi, ceea ce este nemaipomenit, oraşul rezistă sub forma lui veche, centrală, până în anii ’70. Atunci începe dezastrul.

Legendele urbane spun că vinovatul pentru crima adusă acestui oraş este Elena Ceauşescu. Şi totul se trage de la drumul Olăneştiului.

Dacă spre Govora sau spre Călimăneşti se puteau alege şi alte variante de drum, care să ocolească oraşul, din păcate pentru Râmnicu Vâlcea, drumul Olăneştiului este legat de centrul acestui oraş.

Se ştie că prima doamnă sau tovarăşă a Republicii Socialiste Române era sub tratament prescris cu ape de la Băile Olăneşti. Şi se spune chiar că a avut mai multe vizite spre staţiunea de la poalele Căpăţânilor.  Din nefericire pentru noi, lipsa ei de respect pentru valorile de patrimoniu a determinat-o să fie oripilată de vechitura Râmnicului. Şi a Ramnic2condamnat vizibil faptul că acest oraş păstra prea multe clădiri „vechi, demodate” în centru. Asta în timp ce oamenii muncii de la oraşe şi sate nu aveau apartamente.

Şi astfel începe înfiorătorul deceniu ’75-’85, un deceniu care rade din temelii centrul istoric al Râmnicului şi schimbă axa de dezvoltare de pe traseul est-vest, pe direcţia nord-sud. Sunt distruse de buldozer toate clădirile riverane străzii Traian, de la podul Vinerea Mare până la actualul Colegiu Lahovary. Sub pretextul că strada trebuia lărgită la 4 benzi. Şi că se pregătea apariţia unui nou bulevard. Demolările continuă şi cu casele de la Lahovary până spre Nord. Pentru a se contura noua arteră Bulevardul V.I Lenin. Un bulevard care va înlocui, prin importanţă, Bulevardul Tudor Vladimirescu, cel care asigura în mod natural legătura spre Bucureşti.

Elena Ceauşescu a dorit blocuri şi blocuri au apărut. A dispărut Bărăţia, a fost ascunsă Biserica Catolică, o parte din parcul Mircea cel Bătrân a dispărut, s-a contruit Casa de Modă. De fapt, au apărut toate blocurile oribile din centru şi magazinul Cozia. Lucrurile au continuat cu Ana Ipătescu, strada Cerna a fost blocată de ansamblul de blocuri de la coloane. Efectiv, în doar 10 ani, 1975 – 1985, Râmnicu Vâlcea a fost distrus în proporţie de 80%, devenind, astfel, un Ramnic3oraş de cutii de chibrituri, în care casele de patrimoniu le numărăm azi pe degete.

Un singur lucru nu au reuşit comuniştii Elenei Ceauşescu să distrugă! Dealurile, frumoasele dealuri care mărginesc acest oraş la est şi la vest şi care, înverzite, echilibrează, totuşi, imaginea acestui oraş. Oraş care, azi, se zbate să capete o nouă identitate. Pe cea veche nu mai are cum să o aibă…

Mihai IONESCU

One comment

  • Dani

    Un articol bun, ma face sa ma gandesc cum ar fi aratat acum orasul daca nu ar fi fost perioada comunista… Am o observatie legata de prima imagine a articolului: este din Chisinau si nu din Ramnicu Valcea. Cred ca e mai bine sa fie scoasa. Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *