Cum a câștigat zdrobitor, Mircia Gutău, cu o prezență de 45%? Electoratul a venit să-l apere și nu să-l schimbe!
Mircia Gutău, fost PER, fost PDL, fost UNPR, actual PSD a câștigat zdrobitor pe 9 iunie un nou mandat la Primăria Râmnicu Vâlcea. Mult mai categoric decât în 2020, altfel spus, un mandat care îi permite ambii viceprimari și implicit o majoritate simplă. Pe un fond de prezență de 45%, procent care însemna orice, aseară, la ora 22. Orice scenariu, orice soluții, orice direcții. Dar nu schimbare. Schimbare înseamnă peste 55-60% și s-a întâmplat o singură dată în România. În 2014, în turul 2 la prezidențiale, când Iohannis a întors votul dinspre Ponta.
Un 45% aseară oferea orice perspectivă. Orice speculație, de la Gutău câștigător, până la un Gutău perdant totuși, având în vedere că în 2020, doar 35% dintre alegători l-au scos primar, chiar fără o majoritate confortabilă.
Cum de s-a întâmplat asemenea scor, în care Mircia Gutău i-a bătut pe cei doi mari adversari, Pirvulescu de la PNL și Mocanu de la AUR? Ce a funcționat, ce i-a apropiat pe Gutău și pe alegători, deși ambii adversari politici punctau chestiuni legate de economie și promiteau proiecte de ridicare nivel de trai, salarii, confort.
Mircia Gutău indiferent de gradul de critici care i se aduc, motivate sau nu, este un personaj charismatic. Nu poate fi demonizat precum Liviu Dragnea, Oprișan, Buzatu, fără a avea un efect bumerang. Mai ales în Râmnicu Vâlcea, oraș de provincie, în care ne cunoaștem pe nume. În care spiritul latin de empatie, solidaritate, este evident în contextul în care cineva se ia de omul tău, pe care îl știi.
Linșajul mediatic la care a fost supus Gutău, de Alxandreasca, a fost de fapt o reușită electorală pentru edilul din Râmnic. În primul rând rechizitoriul s-a bazat pe tot ce deja se vehicula în oraș, blocuri, afaceri imobiliare, afaceri de familie. Nu venea cu ceva nou. Inedit. Decât cu țipete, strigăte, isterii. Din care Mircia Gutău a ieșit întârit. A ieșit victimă, smulgând electoratului, simpatie. Un suport emoțional. ”S-a luat de familie, de copii, nu le-ar fi rușine”. Gutău a apărut atunci electoratului înconjurat, omul agresat, omul victimă. Într-un oraș conservator. Care nu are o componentă cool, fancy, emancipated.
Râmnicu Vâlcea nu erupe de inteligență. Nu este un centru universitar, nu este orașul pub-urilor, cafenelei, boemiei, cafe concert, jazz-urilor, rock-urilor, bibliotecilor, teatrelor. Nu are o societate civilă, cu o educație de dreapta. Paradoxal, de-a lungul carierei sale politice, Gutău a fost și pe dreapta și pe stânga. Râmnicu are o populație care merge la fabricile mici din oraș și un segment (10.000 potrivit statisticienilor, de antreprenori, free lanceri, meserii liberale)care reușește venituri de 2000 de euro în medie, lunar.
Și atunci, ca să-l învingi pe Gutău, trebuie să educi, să crești un personaj nou. Și nu într-o jumatate de an, nu reîncălzești ciorba Pirvulescu, trebuie găsit un nou animal politic, receptiv care se mulează peste acel electorat. Pentru că Gutău animal politic. Înjurat în iarnă pentru termoficare, înjurat acum un an pentru parcări, înjurat acum trei luni pentru semafoare, totuși Gutău îți câștigă alegerile la scor zdrobitor. Animal politic, clar! Abil, direct, franc. Nu-l poți învinge decât dacă ești la fel. Și nu cu agresiune. Loviturile date în Gutău îi aduc voturi. Gutău crește când este victimă. Cine nu a înțeles-o nici acum, a trăit politic degeaba.
Gutău a câștigat alegerile pentru că nu a avut alternativă credibilă și la fel de puternică. Iar Pirvulescu a greșit enorm în cei 4 ani, pentru că nu a mers la primărie, nu și-a făcut jobul, permitând legenda cu ”viceprimarul care nu merge la muncă și ia banii de pomană”. Fatală greșală. Care a zgândărit electoral.
Parcul Industrial o temă generoasă, foarte corectă, aplicabilă dar nu…la Râmnic. Nu avem nici măcar 100 de tineri, d-apoi 1000 care stau în start pentru a munci înt-un parc industrial. Nu avem generația working class, pregătită să facă naveta cu ratele ETA spre zona industrială. A, că ne place nouă această idee, noi generația asta, de 50 de ani, dar simplu, Râmnicul nu are cultura occidentală a jobului în parcul industrial, unde să meargă cu bicicleta sau cu autobuzul electric.
Râmnicu Vâlcea este, pe fond, este orașul cu două generații (a 2-a și a 3-a) a strămutaților din anii 70-80 din rural, de prin toată țara și aduse la muncă pe platforma chimică sau șantierele hidrotehnice. Generații de pensionari majoritari azi, care stau pe băncuță, în spatele blocului, între flori și gazon și fac politică, vorbind despre copiii și nepoții plecați la muncă în Italia sau la Sibiu. Asta nu este o populație care să primească cu entuziasm electoral parcuri tehnologice, industriale, științifice.
De aici trebuie plecat în analiză de electorat. Cum este și cum îl educi dar asta, abia după ce vei câștiga. Acesta este electoratul lui Mircia Gutău care nu ar fi ieșit din casă, dacă preferatul lor nu era atacat.
Procentul de 45% prezență la vot nu a fost schimbarea, cum mulți s-au păcalit, a fost exact apărarea, scutul împotriva primarului.
Din acest moment dacă PNL sau USR vor ceva în 2028, trebuie să facă inginerie socială și să-și caute un animal politic, tânăr și sincer. Franc, onest și nu prost. Și în același timp un personaj care să rezoneze cu electoratul.
Liviu POPESCU