Culorile Drapelului României s-au născut în 1821, la Bălceştii Vâlcii

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne
Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă țara noastră mai existând alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical: Franța, Italia și Belgia.
Numai că puţină lume cunoaste faptul că Bălceştiul, este capitala Tricolorului Românesc. Da, cele 3 culori pe steag, la Vâlcea au fost create, pentru prima dată, culorile drapelului României.
Povestea e una mai mult cu parfum de poezie de toamnă. Se spune că Petrache, golan din mahalaua Craiovei, voia să devină haiduc. Numai că micul adolescent cu pistrui şi ochelari pe vârful nasului, timidul incorigibil al acestui început de veac al XIX-lea, nu prea are stofă să devină mare haiduc şi este prins de poteră. Doar că e singurul din ceată care ştie să scrie şi are mari şanse, căci şeful poterei îl vede pe copil că e, de fapt, un teribilist şi îl trimite nu la ocnă, ci în grija boierilor Oteteliş. Petrache continuă şcoala şi ajunge în anturajul slujerului Tudor.
Aici dă piept cu idealurile naţionale şi simte că asta e menirea lui. Fiind secretar al lui Tudor Vladimirescu, el este cel care se ocupă de toate întâlnirile secrete ale acestuia în pregătirea revoluţiei de la 1821.
Dar orice revoluţie are nevoie de un steag. Şi orice naţie are nevoie de un drapel, spune el, Poenaru. Se ştie că Petrache nu dorea nimic din steagul semilunei, nicio culoare, ci dorea ceva cald, ceva aproape de sufletul românesc. „Albastrul l-a luat de la apa Olteţului, iar galbenul şi roşul se pare că au fost inspirate de culorile toamnei bălceştene. Franjurii sau ciucurii steagului revoluţiei lui Tudor au primit această decoraţiune, fiind, astfel, pentru prima dată când tricolorul românesc apare oficial într-o luptă”.
Istoria tricolorului începe prin prezența culorilor naționale pe primul drapel propriu-zis, al primei reprezentanţe naționale din istoria modernă a României, care a fost Adunarea Norodului din timpul revoluției conduse de Tudor Vladimirescu la 1821.
Ciucurele din vârful steagului de luptă al lui Tudor Vladimirescu este prima dovadă a tricolorului românesc. Steagul a fost păstrat cu sfinţenie de căpitanul pandur Ion Cacaleţeanu, care l-a ascuns după moartea conducătorului Revoluţiei de la 1821.
Stema cneazului Candea din Tara Hategului sec XIII-XIV avea culorile tricolorului. Sunt sigura ca vom descoperii tricolorul si in alte locuri……
blazonul unei familii nobiliare este altceva
Ma intreb daca in scolile de azi se explica povestea Steagului Romanesc !?
Cum ți a fost tie explicat, așa se prezintă și în prezent!
În școlile de astăzi se preda steagul tohanesc și uimirea romanilor și României în detrimentul tihlganizarij
Țiganii ei sunt stăpânii României
Tricolorul românesc datează din vremea dacilor .
Corect. Culorile erau dispuse in oglindă. Şi tot de la daci pe plaiurile vâlcene s-au mai păstrat şi soiurile de viţă Gordan, Crâmpoşie, Braghina.
Mai există si acum acesta soiuri de vită?
Din cate stiu Cramposia se produce si acum la Dragasani. De celelalte nu stiu.
Eu am primit învățătura cum ca :Rosu Era simbolul sîngelui vărsat de ostași…Galben lanurile de grîu ..iar Albastru ..culoarea seninatatiii a cerului senin…
Eu am învățat la scoală, aproximativ cu 60 de ani în urmă, că Al. I. Cuza a semnat actul de stabilire a culorilor de pe drapel.
Înainte de Unirea de la 1859 nu se punea problema unui drapel comun ambelor principate.
Vechiul drapel al Moldovei avea culorile: roșu și galben. Stema era capul de zimbru (desenat cu negru pe fond galben).
Țara Românească avea pe drapel culorile; albastru și galben.
Semnul heraldic al Țării Românești era Vulturul.
La 1848 , la Blaj , au venit și revoluționari din cele două principate cu un drapel comun . Se pare că au fost nevoiți să adopte un drapel în culorile albastru -galben- roșu , dispuse pe verticală iar pe drapel nu era semn heraldic ci deviza DREPTATE SI FRĂȚIE. Au fost nevoiți să adopte galben în loc de alb … deoarece Blajul era la 1848 parte a Imperiului Habsburgic, ori acolo nu se putea arbora un drapel și o deviză care ar aminti de Franța…
Foarte interesant. Mi se pare o explicatie mai plauzibila decat inspiratia poetica a lui Petrache Poenaru. Posibil ca el sa fi fost cel care a conceput noul steag, dar motivul alegerii culorilor sa fi fost reunirea steagurilor celor doua Principate.