Culoarul rutier Roșiile-Lăpuşata, cel mai spectaculos traseu al Subcarpaticii reabilitat după 40 de ani

Cel mai lung drum judeţean din Vâlcea este drumul care leagă Oltenia de Sud şi anume oraşul boierilor Otetelişeni, Bălceştiul, de drumul Olteniei de sub Munte,

Astfel, ” Subcarpatica”, un drum care străbate Valea Şasei, Valea Olteţului, Valea Cernei, trece prin pădurile străvechiului lac getic, acolo unde au fost descoperite cele mai vechi oseminte umane din Europa, la Bugiuleşti.

Este un drum care trece prin inima tradiţiilor Vâlcii, la Roşiile şi apoi urca Lăpuşata celor 7 văi şi 7 sate, drum care trece prin Ţara Mărului, la Copăceni şi a Prunului la Stroeşti, drum care trece prin cea mai frumoasă margine de judeţ, prin regina Slătioarei şi se încheie la transilvanul Vaideeni, drumul tematic al celor trei trepte de relief este azi în lucru.

.Totodată acestea este ruta de legătură cu Râmnicu Vâlcea a localităţilor din zona de sud vest a judeţului – Roşiile, Tetoiu, Grădiştea, Livezi, Zătreni, Lacuşteni şi oraşul Bălceşti.

Numai că drumul era complet degradat în ultimii ani, exact în zona pădurii care desparte comunele Roşiile de Lăpuşata, devenise impracticabil, erau atâtea petece şi cârpeli încât cu mai mult de viteza a 2-a maxim a 3-a nu se putea rula, fără a risca să-ţi strici maşina.

Din cauza acestui drum nu puteai admira zona de altfel superbă a trecătoarei. Culoarul Lăpuşata – Roşiile, drum plin de păduri încărcate de legendă, cu lacuri ascunse, ţinut de haiducie, cerbi şi căprioare este cel mai frumos segment al Subcarpaticii (DJ 676)

Exact traversarea acestei păduri, utilizată de toate maşinile aflate în tranzit a fost solicitată de toţi edilii din zonă să între între priorităţile Consiliului Judeţean în programul de reparaţii.

Şi după 40 de ani, Culoarul Roşiile – Lăpuaşata, a fost reabilitat complet de Consiliul Judeţean Vâlcea. Acest drum este redat circulaţiei rutiere, fără probleme, locuitorii celor două comune fiind mulţumiţi de investiţie.

“Ştiam de situaţia acestui drum, normal, cum ştiu situaţia drumurilor din judeţ. Dar nu le putem face pe toate deodată. Funcţie de resurse, funcţie de priorităţi. Acest drum este clar unul prioritar, având în vedere tranzitul spre nord şi sud în judeţ, numai că trebuiau identificate resursele financiare. Nu mai vreau să repet că în acest moment avem în execuţie nu mai puţin de 7 drumuri judeţene, fie prin fonduri europene, fie guvernamentale, fie din resurse locale. Nu e niciun secret că edilii celor două localităţi legate de acest tronson sunt edili liberali dar nu a contat, pentru că drumurile leagă comunităţi, nu culori politice”, spune preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *