Cu Coronavirusul prin Vâlcea, un reportaj pe margini de judeţ…

“L-au bătut, tu-i crucea mă-sii. Să stea dracu’ în casă, să nu îmbolnăvească pe toţi”, spune cu năduf Costache despre “ăla din Laloşu”.

Vâlcea se plimbă pe lângă Coronavirus. Noi la fel, pe DN 67, DN 67C şi DJ 676…

O fi prin zonă, pândeşte pe undeva pe după gardul celor “încarceraţi” acasă la Fârtăţeşţi, Mădulari, Livezi, Grădiştea. Vecinii se plimbă pe lângă casele lor şi, dacă unul iese mai mult din casă spre gard, imediat se strigă la el:”Treci dracu’ mai înăuntru, că am copii mici!”

Un judeţ sub asediu, dar calm. Primarii sunt la sediu. Câţiva tratează cu ironie, unii sunt ceva mai crispaţi, alţii sunt optimişti. “Trece, dă-o dracu’ de criză!” Mai sunt şi unii prăpăstioşi, care se tem că va fi dezastru, apocalipsa…

Marcel e închis. Primeşte mâncare cu plasa. Vine nevasta la poartă şi o ridică. “Pune mănuşi, Norico, că data viitoare nu-ţi mai aduc”, strigă Lixandra, sora lu’ nea Mitică, văr primar cu Marcel. Marcel vine din Napoli.

La a treia casă stă alt “italian”. A venit pe 2 martie, cu Irina şi cu copilul. Nu au ieşit din casă. A fost o dubă săptămâna trecută, care le-a adus de toate. Aşa spune secretarul comunei. Frate-su, care are un magazin la Zlătărei. “I-a adus şi zece baxuri de bere. Carantină, frate!”

Mergem pe DN 67B către altă comună. Aici oamenii au sunat de două ori la 112. O dată că a ieşit din curte “boul ăla de Matei”. Era cât pe-aci să ia bătaie. Omul nu avea ţigări şi voia să roage pe unul să-i ia. I-au aruncat peste gard 5 pachete.

A doua oară, au sunat la 112 după ce au văzut-o la market pe Ileana. Au chemat poliţistul. Dar Ileana ieşise din carantină ieri, după 14 zile.

“Nenorocitul ăla din Vâlcea trebuie să fie închis”, spune Mariana despre şoferul băut la volan care fugise din autoizolare.

Zarzării au înflorit de la Băbeni în jos. Şi magnoliile. Cele albe şi cele violet. Oamenii sunt mai puţini la cârciumă. La trei Annabelle s-au bătut pe făină şi zahăr. Unii şi-au luat un cărucior de hârtie igienică. Pe toată. A ieşit tărăboi. S-au înjurat de mame şi cepe… pentru hârtie igienică.

Nu mai sunt femei la poartă. Chiar şi la înmormântări este lume puţină. “Îl vezi pe nenorocitul ăla care stă la casa cu poartă verde? A venit din Italia, a fost la o înmormântare a doua zi şi abia după s-a băgat în casă. ‘Tu-i ceapa mă-sii, dar la înmormântare, dacă are virus, ne-a belit pe toţi”, spune Niculae.

Mergem mai departe în alt sat. Clanţele de la primărie au tifon îmbibat cu spirt. La altă primărie, Nuţica ne-a dat cu spirt pe mâini de cum am intrat. O femeie tace. Vorbim cu ea. Are pe cineva răcit acasă. Sunt zvonuri în sat că s-a întâlnit cu o mătuşă din Italia. “Na, pe dracu’!”, îmi zic eu. Dacă are corona, l-am luat.

Plec tăcând, dar mergem la altă primărie. Aici, în localitate, am văzut primul grup de tineri care merg cu măşti şi cu pliante la oameni la poartă. “Vine diaspora acasă” spun eu unei femei.

“Da, maică, acum un an ne făceau, pe internetele astea, proşti, milogi, analfabeți. Noi nu am apucat vremurile lor în tinerețea noastră. Şi ținem de bănuții ăștia, mulţi, puţini, cât or fi. Noi am tăcut și am înțeles că ei au plecat să-și facă un rost, o viață mai bună, un salar mai mare, bravo, nu e supărare, din contra.
Dar acu’ să facă ce le cere la graniţă, să nu ne aducă moartea peste noi. Noi îi primim, maică, aici și nu îi condamnăm, că ei vin aici, unde e mama lor, e ţara lor cu suflet și străbuni, unde e familia lor, dar să nu ne aducă moartea”, spune ţaţa Ioana din Mădulari.

Asistenta de la Primărie spune cu năduf să “se ducă direct la Parlament şi la Iohannis”. Ea a votat cu PSD-ul. La altă primărie, primarul stă în dubii. Să treacă sau să nu treacă la peneleu. “Coronavirusul?”. “Dă-l dracu’. Nu se prinde el de noi”.

Cam aşa este jumătate din Vâlcea pe care am traversat-o. Grâul şi-a revenit. E verde. Păsările cântă prin păduri. Cornul e înflorit. E arbustul acela galben. Coronavirusul pândeşte pe după gardurile unor case, cufundate în tăcere.

Liviu POPESCU

loading...

One comment

  • nea Liviule, e singurul articol de-al dumitale care m-a amuzat la propriu. Chiar daca , cu un ochi rad si cu altul plang…
    dar ce sa mai, aici ai avut ceva talent scriitoricesc. Bravo. In rest, cand mai faci reclame acestui sfant taram, ai grija sa spui doar ceea ce trebuie, fara sa deschizi usile desacralizarii spirituale si pierderii a tot ceea ce avem noi mai sfant. Ai grija sa nu dai apa la moara mintilor incuiate care pandesc de dupa gard un profit in detrimentul nostru, al tuturor. Mai devreme sau mai tarziu efectele se observa. Prea marea deschidere la turism distruge radacini, credinte si oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *