CSM a avizat favorabil suplimentarea posturilor la DNA pentru filaj, investigatori sub acoperire si recuperarea creantelor

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aviz favorabil proiectul Ministerului Justiţiei privind suplimentarea cu 50 de posturi la DNA pentru înfiinţarea unor structuri proprii de filaj, investigatori sub acoperire şi recuperare a creanţelor.
„Investigaţiile în cauze de corupţie se desfăşoară în cele mai multe situaţii în mod conspirat, având în vedere că toate persoanele implicate obţin beneficii şi evită să colaboreze cu organele judiciare. Acest specific impune folosirea de investigatori acoperiţi şi proceduri de filaj, prin supravegherea locurilor în care se consumă activitatea infracţională sau identificarea şi localizarea în teren a persoanelor cercetate. (…) Lipsa unor poliţişti specializaţi în DNA impune ca procurorii să delege aceste activităţi către lucrători din cadrul altor structuri, împrejurare care poate limita eficienţa investigaţiilor. Dubla subordonare a acestor lucrători poate afecta stabilirea priorităţilor investigative, îngreunează comunicarea în momentele operative şi creează riscuri cu privire la confidenţialitatea operaţiunilor, în condiţiile în care anchetele pot viza chiar persoane din cadrul acelor structuri”, se arată în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.
MJ a subliniat că înfiinţarea unor astfel de structuri ar elimina aceste vulnerabilităţi şi ar pune la dispoziţia procurorilor un instrument esenţial pentru continuarea progreselor în investigarea faptelor de mare corupţie.
Sursa citată a subliniat că, astfel, este necesară dezvoltarea în DNA a unei structuri specializate în efectuarea de investigaţii financiare, complementară structurilor care realizează urmărirea penală şi care să le asiste, prin realizarea profilului financiar al persoanelor cercetate.
„O asemenea structură poate avea rolul unui proiect-pilot pentru întreg sistemul judiciar, astfel încât, în funcţie de eficienţa ei, să poată fi luată o decizie cu privire la oportunitatea extinderii la nivelul tuturor organelor de urmărire penală. (…) Trebuie subliniat în mod special faptul că o astfel de măsură este menită să contribuie în mod direct la suplimentarea veniturilor bugetului de stat, prin recuperarea cu rapiditate şi într-un procent mult mai mare a sumelor datorate către stat, costurile măsurii ar fi acoperite în timp inclusiv din aceste venituri suplimentare provenite din valorificarea produselor infracţiunilor”, a precizat iniţiatorul proiectului.
În document se arată că cele 50 de posturi sunt repartizate astfel: Serviciul de recuperare a creanţelor – 20 ofiţeri de poliţie judiciară, Serviciul de filaj – 12 ofiţeri de poliţie judiciară, constituiţi în două echipe complete de supraveghere operativă, Serviciul de investigatori sub acoperire – 18 ofiţeri de poliţie judiciară.
La estimarea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii au fost avute în vedere dotările pe care le presupune înfiinţarea acestor servicii: un sediu separat pentru serviciul de investigatori sub acoperire; aproximativ 20 de autoturisme; tehnică de înregistrare audio-video; echipamente IT şi telefoane mobile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *