Cruciații Împăratului Barbarossa au traversat Titeștiul, mai mulți cavaleri fiind îngropați aici

Pietre tombale, cruci malteze, stânci sculptate te întâmpină peste tot în Țara Loviștei, dar mai multe au fost descoperite în micuța localitate a Titeștiului. Enigme istorice care nu au putut niciodată să fie lămurite, pentru că datează înainte de 1300, de înființarea statului feudal al Țării Românești. Din acel Ev Mediu întunecat de când se știu puține lucruri despre poporul nostru.

Singurele explicații pe care le oferă cercetătorii, mai mult supoziții, pentru că teritoriul nu a fost cercetat decât clandestin de cei cu detectoare de metale, se bazează pe celebrele cruciade. Vârfuri de sulițe sau obiecte de harnașament, care datează de la începutul mileniului 2.

În orice caz, ce se cunoaște concret este faptul că a treia cruciadă, spre deosebire de anterioarele 2, a fost una care a traversat teritoriul românesc de azi și mai puțin pe mare.

Se știe că pe 27 octombrie 1187, la trei săptămâni după ce Saladin a capturat Ierusalimul, Papa Grigore al VIII-lea a trimis scrisori către episcopatul german pentru mobilizarea nobilimii germane către o nouă cruciadă. Pe 23 noiembrie, Împăratul Frederick I (Barbarossa) a primit scrisorile de la conducători din statele creștine din Levant care îl rugau să vină să-i sprijine.

Frederick, a preluat „Crucea”, declarând începerea Cruciadei spre recuperarea Țării Sfinte și expediție generală împotriva păgânilor. L-au urmat fiul său, Ducele Frederick al VI-lea de Suabia, Ducele Frederick de Bohemia, Ducele Leopold al V-lea de Austria, Lordul funciar Ludovic al III-lea de Thuringia și alți nobili.

După ce a luat crucea, Frederick a început pregătirile între 17 aprilie 1188 și 8 aprilie 1189 pentru a aduna o armată la Regensburg de ziua Sfântului Gheorge pe 23 aprilie 1189. Pentru a preveni indisciplina, participanții trebuiau să aibă cel puțîn trei mărci germane, pentru a se întreține pentru cel puțin 2 ani.

Frederick a pornit pe 11 mai 1189 cu o armată de 12 000 -15 000 de oameni, incluzând 2000-4000 de cavaleri. Armatei sale i se vor alătură un contigent de 2000 de oameni conduși de prințul Ungariei, Geza, fratele mai tânăr al regelui Béla al III-lea al Ungariei, și episcopul Ugrin Csak. Alte două contigente din imperiu, unul din Burgundia și altul din Lorrain, s-au alăturat armatei. S-a alcătuit cea mai mare forță care va marsalui către Țara Sfântă.

Drumul cruciaților a fost prin Ungaria, Transilvania, Valahia, Serbia, și Bizanț. Pe drumul prin zona Loviștei, cruciații nu prea erau ”civilizații” creștini și s-au dedat și la jafuri, încăierări cu localnicii din micile așeazări de păstori din zonă. Mulți cavaleri pierzându-și viața în urma acestor confruntări. De aici probabil urmele, artefactele și restul de vestigii istorice care se găsescu în Țara Loviștei. De atunci se pare că datează chiar mormintele și cele 12 cruci incrustate pe o stâncă în Titești. De la cavalerii lui Frederick Barbarossa. Împăratul care a traversat Titeștiul în 1189 în drum spre Bizanț.

Primarul Cătălin Daneș vrea să  pună în valoare acest monument și este deschis pentru organizarea unor tabere anuale de arheologie în zonă, pentru a scoate istoria de sub pământul Titeștiului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *