Criză pe piaţa de muncă tradiţională: Nu se mai găsesc ciobani, deşi salariile sunt atractive

Deşi ar părea amuzantă ştirea, în realitate, nu este aşa, zonele cu tradiţie în oierit din Vâlcea se confruntă cu cea mai mare problemă din lipsa păstorilor. A ciobanilor cum îi cunoaştem.

Astfel, în Ţara Loviştei sau în zona Horezu – Vaideeni, mulţi proprietari de oi au preferat să-şi vândă din turme pentru că nu are cine să aibă grijă de ele.

Ciobanii care erau până în anii 90, vedetele economice ale Vâlcii (nicio curte fără un ARO), au îmbătrânit şi în prezent nu există interes pentru această meserie.

În Ţara Loviştei proprietarii de oi spun că “apelează tot la oameni în vârstă cărora să nu le fie ruşine de această meserie şi care ştiu să aibă grijă de o turmă. Cei tineri, vin o lună, apoi mai fac şi pagube, fură din oi sau pleacă fără să anunţe”

În Vaideeni numărul ciobanilor e în continuă scădere în ultimii ani, mulţi localnici optând pentru a se muta definitiv în Dobrogea sau Ialomiţa pentru a putea să aibă grijă de animale şi fără a mai intra în transhumanţă.

Un cioban ar câştiga în jur de 2.500 de lei pe lună plus 2 pachete de ţigări pe zi. Unii ciobani ar oferi şi 3000 de lei dar cu toate astea nu se înghesuie nimeni să se angajeze.

Şeptelul de ovine din Vâlcea este de aproximativ de 20.000 de oi dar acest număr este pe un trend descrescător.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *