Cristian Buican: Succesul electoral al AUR se datorează abandonării discursului naționalist al marilor partide

Președinte PNL Vâlcea, Cristian Buican are o explicație privind rezultatul surprinzător al formațiunii AUR, la alegerile din 6 decembrie. Potrivit lui Buican, România se află în trendul statelor europene, unde globalismul a dat naștere unor astfel de segmente naționaliste.

”AUR nu este o invenție românească. Astfel de partide cu discurs patriotic, naționalist se află peste tot în Europa, atât în vest cât și la vecinii noștri. Este un efect advers al globalizării, prin care anumite categorii de cetățeni au impresia greșită, spun eu, că prin mondializare se pierd valorile naționale. Și atunci un lider care știe să exploateze aceste temeri poate construi formațiuni politice cu tentă naționalistă dar care la scara politicii mari nu pot depăși 10-15 procente. La noi, odată cu abandonarea din discursul marilor partide, partidele main stream, al acestei laturi naționale, mai mult sau mai puțin pronunțate spre Bruxelles, s-a permis coagularea unui segment de cetățeni sub umbrela acestui partid naționalist”, spune Buican.

Liderul Cristian Buican spune că USR, PNL și mai nou PSD prin ”rebranduirea” discursului pro-european, au generat nașterea, funcționarea și accederea în parlament a formațiunii AUR.

Potrivit opiniei liberalului vâlcean, partidele mari trebuie să convingă cetățenii că globalizarea și statutul de membru al unei comunități multinaționale cum este UE nu înseamnă un pericol pentru identitatea națională, pentru valori și pentru tradițiile românești, că ”tezaurul și patrimoniul românesc” nu se pierd, nu se diluează în spațiul comunitar ci coabitează armonios cu zestrea națională a tuturor celorlalte state membre.

”Dacă vom reuși acest lucru, fenomenul politic gen AUR nu mai are viabilitate în viitor”, conchide președintele PNL Vâlcea.

One comment

  • Mihai Badea

    Nationalismul, uneori cu rol de regenerere a valorilor autentice, nu are rost si rol preponderent intr-o lume moderna, evoluata si cu multe conexiuni si dependente de spatiu!
    Din fericire timpul nu mai ia in seama elementele oportuniste, asa-zis conservatoare, care incearca sa isi acopere labilitatea intelectuala si frustrarea aferenta!
    Cei ce adopta asemenea manifestari sunt limitati si marginalizati, cautand sa iasa cu ceva, neaparat, in evidenta! Exemplele din trecutul indepartat, dar si mai recent, scoate in evidenta adevaratul caracter al celor ce elucurbeaza din lipsa de subiecte autentice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *