Cristian Buican salvează ultimul dinozaur comunist din Vâlcea – Dumitru Persu?

 

Paradoxul face ca la PNL Vâlcea, moartea lui Ion Cîlea, nu să descâlcească iţele ci, mai mult, să le încurce, aducând la suprafaţă tensiuni abia mocnite, în urma cărora, am asista poate la cea mai mare grozăvie politică, Cristian Buican să asigure supravieţuirea ultimului dinozaur comunist – Dumitru Persu.

Logică matematică arată următorul raţionament la nivelul conducerii CJ Vâlcea. Cele 19 voturi ale PNL l-ar împinge pe Pistol, drept interimar, pasul doi numirea unui fost pedelist vicepreşedinte şi pasul trei, revocarea ultimului dinozaur PCR, Dumitru Persu şi, implicit, numirea în locul lui a unui liberal drept al doilea vice. Asta e teoria, numai că practica spune altceva. Este deja de notorietate conflictul direct dintre liderul PNL, Cristian Buican şi Bogdan Pistol şi de aici în colo cu Dan Niţu, ultimii doi fiind văzuţi ca un întreg unitar. Vanitatea lui Buican ar putea astfel duce la o situaţie absurdă, ca Dumitru Persu să fie salvat tocmai de orgoliile liderului liberal. Mai ales, că Persu a fost văzut la ziua pedelistului Prală. Se ştie că, bătrânul comunist este destul de abil şi a scăpat în ultimii cinci ani de mai multe revocări, având interese financiare şi de grup care duc la o anunită subordonare a clasei politice. Oare a intrat şi Buican în această ecuaţie?

Până în prezent, Buican a fost vocea impecabilă a opoziţiei vâlcene, în ultimii doi ani, neexsitând zi în care conducerea PSD a Consiliului să nu fie acuzată şi aprig tăvălită de parlamentarul vâlcean. Buican a ajuns cunoscut la nivel naţional ca ghimpele USL-ului în urmă cu un an, gesturile lui curajoase de a cere demsisia lui Şova fiind de notorietate.

Ce face acum Buican, când i se oferă pe tavă conducere Consiliului Judeţean, poftă la care a pohtit în ultimii ani? Îşi va sacrifica orgoliile şi va aplica logica matematică şi va promova în funcţii cheie pe Bogdan Pistol şi pe un Romulus Bulacu. De fapt, care îi e temerea preşedintelui liberalilor vâlceni? Că Pistol, odată înscăunat şef la CJ, chiar şi interimar nu va mai lăsa din mâna funcţia, candidând el pe definitiv sau pregătind locul pentru Dan Niţu? Este o cauză, dar astea se rezolvă prin negocieri de interior şi nu prin presă.

Trecând peste acest conflict, Pistol nu este un personaj deloc rău, chiar dă bine pentru public, este un tânăr care când deschide gura place, a prins experienţă, şi munca lui lângă cei doi dinozauri din consiliul l-au cam învăţat multe. Depinde acum de modul înţelept al lui Buican de a căuta coordonate elegante de lucru, pentru că una e să ieşi în faţă cu Pistol, Victor Popescu şi alta e să mergi pe mâna lui Victor Stănculescu, cel din urmă, un bun atacant, dar lipist complet de eleganţă.

Spunem asta pentru că liberalii mai au o variantă, pe care o analizează, ca în proxima şedinţă, să pregătească debarcarea lui Pistol, înlocuirea lui cu un preferat de al lui Buican, şi ulterior acesta să fie numit interimar. Adică o etapă în plus, un prolog, care însă nu dă deloc bine la imagine pentru Buican.

Lucrurile dacă le privim însă în ultimii 7 ani, în PNL au un anume parfum sicilian. Frâncu a pierdut în faţa lui Buican în 2009, pentru că Dan Niţu a jucat exemplar. Iar, Bogdan Pistol a fost printre susținătorii lui Buican. Acum roata se întoarce, se pare, Buican are oare soarta politică în partid pe care a avut-o Frâncu. Dacă derapează pe vanitate, se prea poate.

Oricum din aceste convulsii peneliste, câştigătorul sau supravieţuitorul în schemă este ultimul dinozaur comunist al Vâlcii, Dumitru Persu. Cel care zâmbeşte pe sub mustăţi, în şmeceheria lui atavică, pentru că nu-i aşa, se pare că „dom Dan” are mari şanse să suparvieţuiscă nu doar la CJ-eu ci şi PSD-ul de Vâlcea, indiferent de cine va fi lider.

A.P.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *