Cristian Buican (PNL) la Consiliul Judeţean Vâlcea şi Andrei Gheorghiu (USR) la Primăria Râmnicului, va fi decizia lui Ludovic Orban

De ce spunem asta? Foarte simplu. Dacă liderul PNL Vâlcea, va fi trimis să candideze la Consiliul Judeţean atunci Buican este condamnat să facă alianţă cu USR şi implicit să îl sprijine pe Gheorghiu la primărie.

În aceste momente, este clar că Buican nu prea s-ar încumeta să candideze la Vâlcea, confortul şi poziţia pe care o are la Bucureşti sunt peste situaţia de a ocupa biroul de la etajul 1 de pe Praporgescu. Buican este un individ care şi-a croit o carieră politică la nivel naţional şi a ajuns în cercul restrâns al greilor PNL.. Să cobori de acolo de sus, la o miuţă cu primarii din Bratoveştii din Vale, sincer, e cam aiurea, pentru Buican.

Dacă va reuşi să se eschiveze în faţa lui Orban şi nu va fi trimis în teren la Vâlcea, PNL şi USR vor merge pe culoarul propriu la locale..

Dar dacă, Ludovic Orban va decide ca Buican să intre în arenă, atunci lucrurile se schimbă radical. De altfel, majoritatea ministrilor PNL vor fi candidaţi la alegerile locale, aşa că, probabil şi Cristian Buican va fi trimis să lupte direct pentru şefia judeţului Vâlcea. De altfel este şi singurul candidat PNL care are şanse mari de reuşită.

În aceste condiţii, Buican, despre care se poate spune orice, are toate tarele posibile, numai prost nu e, politician care a căzut mereu în picioare şi care atunci când i se cânta prohodul, învia ca Lazăr, aşadar Buican, profesor de matematică va trebui să-şi maximizeze toate şansele pentru a o victorie destul de grea, într-un judeţ, unde localele le-a câştigat 30 de ani PSD-ul

Matematic, Buican are nevoie de toate voturile de pe dreapta la preşedinţia judeţului. USR, separat în Vâlcea, ar obţine în mod pesimist 10%, iar optimist 18%, din sufragii, deci undeva la mijloc va fi adevărul. Voturile pentru CJ, sunt voturi politice. Buican a văzut în 2016, că nu e suficient să ia toţi primarii în ogradă, votul de primar nu e suficient pentru o victorie la judeţ.

În acest sens, Buican trebuie să capitalizeze voturile USR. La nivelul luptei de CJ Vâlcea şi un procent contează. În 2016, liberalii au pierdut şefia judeţului, la diferenţă de un consilier. Aşadar, greşala nu mai trebuie repetată. Drept urmare, Buican este condamnat a se alia cu USR.

Dar care e condiţia? Normal, USR să primească primăria Râmnicului, candidatura. Andrei Gheorghiu s-a dovedit destul de încăpăţânat până în prezent şi nu a cedat în urma presiunilor liberalilor şi nu o va face, pentru nu ştiu ce poziţii de viceprimar sau vicpreşedinte. Îl cunosc foarte bine pe Andrei ca să ştiu că nu va da un pas înapoi aici. Mai mult Ghoerghiu este dispus la o alianţă cu PNL şi la susţinerea pentru candidatul PNL la judeţ, dar cu condiţia ca USR să aibă candidatul la primărie.

Liberalii vâlceni vor totul. Uite că nu merge aşa. Tinerii progresişti nu sunt naivi şi nici uşor de manevrat. Aşa că Buican este obligat să accepte această alianţă, pentru a-şi optimiza şansele la judet, adică a beneficia de media de 14 procente ale USR-ului.

În aceste condiţii, Cristian Buican va renunţa la Pârvulescu, va face alianţa cu USR, singura şansă pentru a avea succes la CJ Vâlcea. . Probabil că Pârvulescu se va mulţumi cu şefia fiananţelor şi cu scurta aventură politică.

Dar aşa cum am spus, totul depinde de candidatura lui Buican la preşedinţia CJ Vâlcea. Doar în aceste condiţii, va funcţiona o alianţa preelectorală USR – PNL la Vâlcea, cu Andrei Ghoerghiu candidat la primăria Râmnicului. Şi evident totul depinzând de decizia lui Ludovic Orban, în cazul Buican.

P.S. de altfel candidatura lui Ghoerghiu pe alianţă, este singurul criteriu ca şi PMP, să intre în acest grup de sprijin. PMP-ul lui Covaci a înaintat această ofertă lui Buican, de a-l elimina pe Pirvulescu din candidatura la primărie.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *