Cristian Buican este ”vinovatul” pentru Autostrada Sibiu – Pitești

Trebuie să lămurim câteva aspecte care țin totuși de candidatul PNL pentru Camera Deputaților, fără a-i face statuie, a-l preamări sau omagia în vreun fel, Mă refer la Cristian Buican, personajul politic care, de 11 ani, este liderul liberalilor vâlceni.

În anul 2010, Uniunea Social Liberală, o formațiune compusă, prin unirea PNL și PSD, împotriva naturii și împotriva PDL și a lui Traian Băsescu, a provocat, la Râmnicu Vâlcea, o catastrofă. Prin faptul că, în ziua în care Ponta și Crin se luau în brațe, la Vâlcea, preşedintele PNL, Cristian Buican, tocmai se afla la un click distanţă de a parafa alianţa dreptei (refacerea alianței DA) cu președintele PDL de atunci, Dorel Jurcan.

Știu asta, fiind atunci corespondent AGERPRES şi ținând legătura cu cei doi lideri. Exact în ziua în care urma să se parafeze alianța dreptei, jocul politic s-a resetat la București, iar Ponta și Crin l-au obligat pe Cristi Buican să bată palma cu Ion Cîlea, liderul PSD. O unire dureroasă, cei doi “aliaţi” locali s-au alergat doi ani prin județ, Buican sperând, până în ultimul moment, că va obține candidatura la șefia județului, iar PSD, pe cea de la municipiu.

USL, la Vâlcea, nu a funcționat nici măcar o zi, a fost nevoie de prezența în județ a lui Dragnea, secretarul general al PSD, pentru a forta unirea celor două personaje. Pentru că, la Vâlcea, PDL și PNL erau mult mai asemănătoare decât PSD și PNL. Dragnea i-a forțat pe cei doi, într-o conferinţă de presă, să-și strângă mâna, când mai erau doar câteva săptămâni până în alegeri.

Îmi amintesc că i-am spus lui Buican, într-o emisiune în care se confrunta cu Romulus Bulacu (PDL), faptul că, în programul USL, nici nu era pomenită Autostrada Sibiu -Pitești. Dimpotrivă, programul USL vorbea de Comarnic-Braşov și de Brașov-Sibiu. Cristian Buican mi-a spus că nu va rămâne așa.

Bun, USL câştigă alegerile, iar ministrul Marilor Prostii, mă rog, Proiecte, este Dan Șova. Cică, un minister care se ocupă de autostrăzi. Ponta intră în ciocnire directă cu UE pentru Pitești.-Sibiu, chiar Coldea îi spune tranșant premierului de atunci că ”îi saltă pe toți dacă nu fac autostrada Sibiu-Pitești, cea prevăzută cu finanțare europeană”.

Șoc în USL: primul lider liberal care cere demisia unui ministru din cabinetul (USL) Ponta este Cristian Buican. Îmi oferă chiar în exclusivitate această știre, după ce află că Șova umblase la Bruxelles cu fofârlica, să schimbe traseul Ten T, să-l mute pe Valea Prahovei.. Buican cere demisia ministrului Șova. E subiect național, iar premierul Ponta spune arogant că ”nu dă răspuns unul lider local, supărat că nu trece pe la el pe la poartă autostrada”.

Scandalul se rostogolește, Buican rămâne ferm pe poziții, îi cere ”aliatului” Cîlea să se implice. Cîlea se duce la București și este aburit de niște carioci, care îi promit liderului PSD că se va construi odată o autostradă până la Râmnicu Vâlcea. O fantezie marca Șova.

În 2014, după 2 ani de conflicte și tensiuni (la Vâlcea, USL a funcționat gripat mai tot timpul), anomalia politică USL se duce naibii, crapă adică, şi la nivel național. Buican sare la gâtul lui Rus, care ne aburește cu un drum expres, în primă fază, în loc de autostradă. Liderul PNL rămâne consecvent și, în ultimii ani, după ce și PSD și-a dat seama că nu poate să o dea la întors cu UE, iar Autostrada Sibiu-Pitești revine pe tapet, Buican le cere expres lotul 6, adică legătura expres cu Râmnicu Vâlcea.

Așadar, Buican a fost o nucă tare în politica vâlceană și cel mai consecvent susținător al Autostrăzii Sibiu – Pitești. Orice i se poate reproșa, că e temperamental, orgolios, țâfnos, dar sunt lucruri care nu pot fi ignorate.

N-o fi el cel mai mare expert politic, moartea scandalului sau inimă caldă pe ger, dar este “vinovat” pentru Autostrada Sibiu -Pitești și chiar artizanul căderii guvernului MRU. O spun, din nou, din experiența AGERPRES.

Când MRU le-a făcut concesii maghiarilor la Facultatea de Medicină din Târgu Mureș, Buican este cel care declară, primul în parlament, că va cere colegilor liberali o moțiune de cenzură, iar deputatul vâlcean trece la strânsul de semnături.

Și încă un aspect pe care l-am apreciat la Buican. A recunoscut, în 2020, că, la alegerile din 2009, nu a votat candidatul stângii, pe Mircea Geoană, deși așa îi ceruse Crin Antonescu. Și Claudia Banu a recunoscut acest lucru, că, deși PNL anunțase că susține, în turul 2, candidatul PSD, cei doi au mers totuși spre candidatul dreptei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *