Cristian Buican a făcut agenda națională a știrilor producând rumoare și pe stânga și pe dreapta. Rădulescu scoate în premieră colții. Ce șanse are o alianță PNL – AUR la Vâlcea

Un lucru este cert, Cristian Buican trebuie să iasă din dilema provocată la nivel național de Bode și Ciucă, când au emis o țidulă prin care ”funcție de situație”, liderii organizațiilor de județ sunt aruncați pe front în alegeri, fie ca primari de reședință, fie pentru funcția de șefi ai legislativelor județene.

O luptă pe care apriori, Buican știe că o pierde, sunt mai mulți factori care postulează județul Vâlcea drept unul pesedist, asta de vreo 30 de ani, votul pe emoție politică a fost cu precădere îndreptat spre trandafirii botezați de Ion Iliescu. Sporadic Râmnicu Vâlcea a avut altă intenție de vot, mai spre dreapta. Totul ține de economia zonei, lipsa unei educații universitare, un retard economic, mai multe aspecte care nu au tras județul spre dreapta. Dar și lipsa unor personaje pe dreapta care să atragă, să capitalizeze simpatii sau emoții. Vâlcea nu are o clasă politică de geniu, niciodată partidele vâlcene, fie PNL, PDL, PSD nu au fost de liga mare a politicii bucureștene, au jucat să spunem în Divizia Secundă, nu chiar la periferii dar nici nu au dat ora exactă în politică.

Așadar Buican pe PNL nu are mari șanse de a rupe dinastia PSD și de a-l dobori pe Constantin Rădulescu, deja un politician versat, cu text și care știe să se adapteze în teren, supraviețuind prin tango sau balet în epocile Ponta, Dragnea, Tudose, Dăncila și mai nou Ciolacu. Ceea ce se poate spune și despre Buican care a rezistat în loja liderilor PNL naționali ai partidului, picând ca pisica în picioare la orice seism de la București.

Acum lucrurile sunt pic diferite, pentru că la București, Ciucă și Ciolacu au o relație mai drăgăstoasă decât Ponta și Antonescu, în USL-ul primordial iar Buican are o uzură politică inerentă. Dar el e cum s-ar spune ”Too young to die, too old for rock`n`roll!” Sau nici că că…nici că că…, cum spune românul.

Buican practică stilul electoral 90-zecist, cu parul, de hărțuire, atac, agresivitate politică, construindu-și un brand prin ”antipesedism vorace” și prin dat cu pumnul în masă indiferent dacă are în față presă, primari sau alți politicieni.

În 2023 a jucat și Buican un balet politic, curtând voalat mai mult sau mai puțin pe actualul primar al Râmnicului, Mircia Gutău, încercând să joace pe o potecă, cu grijă, să nu intre nici în coliziune cu municipalii liberali, cunoscuți prin campania împotriva edilului municipiului dar nici să-l îndepărteze pe Gutău de o margine galbenă. Baleierea asta a lui Buican nu a funcționat, liderul PSD, Constantin Rădulescu atacând frontal și cooptându-l pe primarul Râmnicului. Buican rămânând acum în ipostaza de a amplifica mesajul său anti-PSD, dovedind Bucureștiului că la Vâlcea, clivajul dintre cele două partide este un abis de netrecut. Iar el este singurul motivat prin istoric să-și ducă jihadul mai departe.

Iată-l așadar la prima conferință de pe 2024 în care urcă pe un promonotoriu, apucă un steag anti-PSD și cheamă la o cruciadă toate partidele politice din zonă, punctând și AUR și chiar SOS-ul lui Șoșoacă pentru a doborî ”Mafia pesedistă din județ”. Neștiind probabil, la acea oră, că noțiunile de AUR, au altă rezonanță în presa mainstream, de dreapta de la București. Unde există o campanie de izolare a acestui partid, definit ca ancoră rusească, partid extremist, etc. Este ca și cum Buican ar fi declarat că ”poliția și bandele de cartier trebuie să se unească pentru a dobori un lider corupt din administrație”. Modelul Kennedy, care s-a aliat cu mafia pentru a-l învinge pe Nixon la alegerile din anii 60. Model care nici acum nu a fost uitat de americani. Și nici prea îngurgitat.

Ce șanse ar avea un astfel de demers? Un zero. AUR la Vâlcea este format din sfera PSD mai degrabă. Omul de afaceri Mocanu a fost membru PSD, un camionagiu văzut în repetate rânduri pe la reuniunile AUR are jumătatea matrimonială cu sinecură dată de PSD. Există voci care spun că sunt implicate și ”glasuri duioase feminine” din lumea de afaceri apropiată de PSD chiar dacă au dezmințit astfel de legături obscure. Deci AUR-ul vâlcean spre deosebire de AUR-ul național, face parte dintr-un nor cuantic care gravitează în jurul PSD. Că au fost și nu mai sunt relații de iubire, asta e altceva. Buican nu are mari șanse de a pătrunde într-o astfel de cruciadă alături de AUR -ul de Vâlcea. Mai ales că în economia alegerilor sau post alegerilor, AUR-ul va fi vânat pentru a forma majorități. Și atunci dragostelele dintâi nu se uită.

Singura șansă a PNL este de a forma o cruciadă cu polul de dreapta, unde sunt vechi pediști sau liberali, și USR care de această dată ar putea concepe o alianță, dar una mai degrabă focusată pe Râmnicu Vâlcea, unde adversarul comun și al lui Pirvulescu și al lui Romeo Rădulescu și al lui Ghoerghiu este Gutău. Dar Buican are problema sau lupta lui la Consiliul Județean. O imagine prea puternică a lui Pirvulescu în partid nu e prea utilă lui Cristian Buican, mai ales că ”municipalul” a anunțat o candidatură la șefia organizației județene liberale.

Lipsa unui politician de dreapta argumentat și augmentat la Vâlcea o trecem în contul lui Buican. Care din păcate poartă această vină. Nu a reușit în 8 ani să identifice în PNL, cu adevărat un candidat de dreapta, de anvergură care să poată echilibra lupta la județ. Un tip cu charismă, cunoscut (cu notorietate), vizibil, cu text bun, cu o pregătire universitară, un un background sănătos, venind din zona privată a marilor companii, a corporațiilor care să poată aborda lupta pentru Consiliul Județean într-o situație de echilibru cu liderul Rădulescu.

Mai nou, Constantin Rădulescu, personaj care a preferat să ignore atacurile din zona PNL, a sărit la luptă. În recenta conferință de presă, Rădulescu a combinat ironia și atacul, mai nou și pe la televiziunile naționale. Simțind că stă bine în sondaje, în antecamera celor 4 alegeri din acest an. Un confort care îi permite să iasă la trântă. De văzut pe viitor acest demers.

În orice caz, Vâlcea nu oferă mari mișcări spectaculoase, nu avem personaje care să ne suprindă prin salturi electronice radicale. Va fi un an predictibil din acest punct de vedere, fără senzațional, probabil că Buican va ieși din dilemă, PNL oferindu-l pe Aurel Simion candidat la președinția CJ Vâlcea, USR care nu vrea să mai intre în confruntări directe se va așeza cuminte în acest pol de dreapta, cel puțin la municipiu, mergând pe mâna unui candidat cu șanse, PSD se va consolida cu cei doi candidați Rădulescu la CJ și Gutău la Primărie. AUR-ul va funcționa cu doi candidați pentru a-și maximiza numărul de aleși locali. Lupta cu miză, cu un ”over heating” va rămâne la Primăria Râmnicului.

Vom rămâne în istorie cu o zi oarecare din februarie 2024(de Valentine`s!!!), în care Vâlcea, prin Buican și Rădulescu au făcut agenda site-urile naționale, ieșind pentru câteva ore din frumosul anonimat al provinciei noastre cuminți, cu războaie mari.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *