Creţeni şi un Centru de Zi ca la nemţi!

Şi a fost şi ziua în care am putut vedea cea mai nouă investiţie a Creţeniului, Centrul Social de Zi, acolo unde, în condiţii absolut europene, bătrânii satului au parte de socializare, mâncare caldă, tratament medical.

Acest proiect are ca obiectiv dezvoltarea unui sistem integrat de servicii sociale cu caracter primar, în funcţie de nevoile sociale identificate, cu scopul prioritar de susţinere a funcţionalităţii sociale a persoanei în mediul propriu de viaţă, familial şi comunitar şi îmbunătăţirea calităţii infrastructurii sociale în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia.

Instituţia în sine îşi propune să dezvolte şi să implementeze politicile şi programele de asistenţă socială destinată nevoilor specifice ale persoanelor vârstnice, cu scopul susţinerii participării acestora la viaţa economică, socială şi culturală a societăţii şi asigurării dreptului la o viaţă autonomă, împlinită şi demnă.

Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale încearcă să amelioreze starea psihologică a bătrânilor singuri şi vulnerabili, prin diverse activităţi distractive, creative şi spirituale, îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice şi prevenirea instituţionalizării acestora. Deocamdată, acesta se adresează persoanelor de vârsta a 3-a cu nevoi sociale din cele patru sate ale comunei: Creţeni, Streminoasa, Mreneşti şi Izvoru.

Primarul Ionel Spîrleanu speră ca instituţia pe care o conduce să rezolve circa 128 de dosare pe an, adică 10-12 pe lună.

Centrul multifuncţional are o cantină socială în cadrul căreia se pregăteşte, gratuit, masa persoanelor aflate în situaţii economico-sociale deosebite.

În afara acestui centru, la Creţeni se lucrează, în prezent, la racordare la canalizare. Întâi instituţiile, apoi 700 de gospodării. Trebuie spus că sunt 12 km de canalizare pe DJ 677A. Primăria a primit fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru achitarea lucrărilor de canalizare.

„În acest moment, am depus un proiect pe fonduri europene care priveşte asfaltarea a 7 km de drumuri comunale. Dosarul reabilitării căminului cultural a fost depus la CNI şi asteptăm să vedem dacă este eligibil. Ce aş mai dori să menţionez este că avem contract de deszăpezire şi ne-am aprovizionat şi cu material antiderapant”, a mai adăugat Spârleanu.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *