Crețeni este prima comună vâlceană cu instituțiile publice independente energetic
Comuna Crețeni este cea mai avansată în zona energiei verzi, iar odată cu investițiile în infrastructură, locuitorii nu vor mai simți diferența între urban și rural.
”Orice comunitate rurală trebuie să aibă infrastructură , utilități și servicii. Scopul meu este să am toate acestea în localitate. La ora actuală, Crețeniul are un sistem de iluminat modern, majoritatea instituțiilor sunt reabilitate și toate vor avea în această vară panouri fotovoltaice. Toate vor fi independente energetic. Chiar la asta lucrăm acum”, a conchis primarul Catrina.
Așa este, în maxim 2 luni, comuna Crețeni ar deveni prima localitate independentă eneregtic la nivelul instituțiilor publice: Școala, grădinița, Centrul Cultural, Centrul pentru vârstnici, Centrul pentru copii toate aceste clădiri vor fi dotate cu panouri fotovoltaice care să asigure complet energia electrică.
Crețeniul este comuna care deschide bazinul viticol al Drăgășaniului, din această parte de județ. Cu venituri proprii care depășesc 760 mii spre desoebire de 260 de mii de lei în 2022, cu o populație de peste 2000 de locuitori, localitatea administrată de Constantin Catrina are o șansă dacă valorifică industria viticolă și pomicultura. Mai mult în acest an Crețeniul are atrase fonduri de investiții de încă 300 milioane lei, în cele 14 proiecte, majoritatea cu fonduri europene. Este cea mai mare cifră de investiții pentru comuna Crețeni în 34 de ani.
”Nu excludem și varianta de mică industrie, nepoluantă și având în vedere că suntem aproape de zona municipiului Drăgășani, este o o oportunitate. Dar este clar că prin viticultură, prin podgorii, crame, turism specific, prin pomicultură, comuna poate da înainte. Poate atrage investitori în acest domeniu, pot apărea locuri de muncă, un buget consistent. Eu cred că putem reuși”, spune Catrina.
În acest an, la Crețeni, vor fi implementate mai multe proiecte de investiții, proiecte pentru care primarul Constantin Catrina a semnat deja contracte de finanțare.
Anul 2024 vine cu realizarea mai multor obiective de infrastructură, printre care menționăm rețeaua de canalizare, obiectiv finanțat prin Anghel Saligny. demarat în toamna anului 2023.