Creţeni, comuna domnească vizitată de 7 domnitori, în 100 de ani
Satul Creteni este consemnat de timpuriu, chiar înaintea Drăgăşanilor (atestat ca sat la 1535), în mai multe documente din anul 1467, legate de întărirea unor mosii, in timpul domniei lui Radu cel Frumos.
Si in secolele urmatoare apar consemnari despre vanzari, cumparari, donatii de proprietati, certuri si impacari intre sateni ai acestei localitati. Cele mai multe informatii documentare despre zona in discutie provin insa din secolul al XVIII-lea, in special din perioada 1718-1739, cand Oltenia e ocupata de austrieci.
Creţeniul era deja cunoscut pentru marea împărăţia austriacă pentru calitatea vinului care se producea aici.
Din cele 75 de case care apar în documente, în „Crezzani” funcţionau…75 de case de vinuri.
Primul domnitor care apare în dcoumente şi care a vizitat această comună a viilor este este Constantin Brâncoveanu, urmat de alţi domni: Ştefan Cantacuzino în 21 octombrie 1744, Grigore Ghica în 7 septembrie 1749, Matei Ghica voievod în anul 1752, Mihai Gehan Racoviţă la 1 ianuarie 1753, Constantin Gehan Racovita la 15 octombrie 1753, Alexandru Ispiliant la 20 mai 1779.
Importanţa viticulturii de la Creţeni a fost aşadar una extrem de importantă şi o coordonată fundamentală pentru patrimoniul acestei localităţi, pe care o putem numi, cu adevărat una domnească.
Dacă mai spunem că la Viena, la curtea impăratului, vinul de „Crezzani” era comandat special de emisarii imperiului, nu credem că mai e ceva de adăugat.
AP