Costi, 5.000 de familii te imploră să preiei “Drumul Mocirlei” şi să pui Loviştea turistică pe hartă!

Anul 2018. Data stelară. România, stat comunitar, adică membru al Uniunii Europene. România, stat turistic, Vâlcea, judeţul cu potenţial turistic numărul 1 în România, iar din punct de vedere al economiei turismului, suntem pe locul 8.

Şi totuşi, 5.000 de famili, adică peste 10.000 de locuitori din cea mai frumoasă depresiune a României, Ţara Loviştei, merg prin noroaie, până la genunchi pe alocuri, pe… un drum naţional: DN 7D!

România Medievală se regăseşte în Loviştea.

În anul 2003, Consiliul Judeţean Vâlcea decide, printr-un act pur electoral, împreună cu CJ Argeş, transformarea unui drum judeţean în drum naţional. Asta, odată cu spargerea comunei Perişani şi crearea comunei Titeşti. Se vorbeşte atunci că viitorul preşedinte al României, Adrian Năstase, va avea, ca prioritate, asfaltarea acestui nou drum naţional, DN 7D Câineni- Curtea de Argeş.

S-a ales praful sau noroiul. Acest drum nu respectă nici măcar criteriile de a fi drum naţional. Dar este drumul care taie Loviştea prin Câineni, Boişoara, Titeşti, Perişani, prin, poate, cele mai frumoase comune montane ale judeţului.

Un drum al pierzaniei, al gropilor, al mocirlei, al dezastrului. 5.000 de familii sunt riverane acestui drum. Nu se poate merge în pantofi pe el niciodată. Fie e noroi toamna sau primăvara sau iarna, fie e praf vara. Vara, praful este peste tot, pe case, pe haine. Hainele nu pot fi întinse pe culme…

Memorii? O mie! Ameninţări? O mie! CNAIR ridică din umeri şi spune că acest drum nu va fi reabilitat în veci. Argeşul, mai isteţ, l-a declasat de mult. Acolo este spart în drumuri comunale. La noi este DN 7D şi, ironic, avem borne pe care scrie Curtea de Argeş, asta, deşi drumul ăsta nici gând să ajungă acolo. În niciun caz cu un autoturism. Nici cu 4×4. Poate cu tractorul sau cu căruţa.

Oamenii vor să construiască pensiuni. Dar nu au curaj. Turiştii care au făcut sărbătorile la Perişani au spus că nu mai vin niciodată, decât, poate, după ce-şi repară maşinile.

Primarii se uită cu speranţă la CJ Vâlcea şi îl imploră deja pe Constantin Rădulescu să preia acest drum.

Toate localităţile din Ţara Loviştei au drumurile asfaltate. Perişaniul, de exemplu, va semna, săptămâna viitoare, un contract de 1 milion de euro pentru asfaltarea ultimelor drumuri săteşti. Mai mult, deja anul ăsta va începe proiectarea şi execuţia drumului Groşi – Dângeşti, care va lega, astfel, Perişaniul de Berislăveşti, creându-se varianta de ocolire a defileului Oltului.

“Singura speranţă rămâne CJ Vâlcea. Nu mai vrem altfel de promisiuni, cum au fost năzbâtiile deputatului Butnaru, vrem ca acest drum să revină acolo unde a fost acum 15 ani. Poate nu într-un proiect complet imediat deşi ar fi ideal, dar poate anual, CJ Vâlcea va investi în reabilitarea acestuia. Dacă rămânea la CJ dintotdeauna, azi, drumul turismului din Loviştea era sigur asfaltat şi nu vreau să-mi imaginez ce ar fi fost aici, azi, ca explozie în structuri hoteliere”, spune primarul Ion Sandu.

Acelaşi lucru este afirmat şi de Cătălin Daneş, primarul din Titeşti, de Mihai Săndulache, primarul din Boişoare şi de Ion Nicolae, primarul din Câineni.

“Consiliul Judeţean Vâlcea este singura instituţie care poate salva infrastructura din Ţara Loviştei şi să anuleze drumul mocirlei.”

Liviu POPESCU

2 comments

  • Gheorghe Nicolae

    Nu este adevărat. Singurele instituții care pot salva acest drum sunt cele 4 comune.În 2015 am avut inițiativa de a declarsa acest drum din drum național în drum comunal iar în baza asocierii intercomunale puteam accesa fonduri europene.Nu a fost posibil deoarece primarii de la Persani și Titesti s-au opus declanșării.

  • Gheorghe Nicolae

    declasarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *