Costeștiul este un complex uriaș de patrimoniu și de geografie de excepție

Comuna vâlceană Costești este o localitate unică în Vâlcea și este una din cele 10 localități rurale din România care definesc spiritualitatea și zestrea culturală a țării noastre, menționează primarul Vali Borăscu.
Așa este, fără Academia de la Bistrița, fără Arnota, fără Peri, fără Grămești, fără geografia absolut un dar divin, Vâlcea nu ar fi fost poate cel mai complet și mai frumos din țară. Toată această zestre a Costeștiului poate genera aici un turism de excepție.
Asta fără îndoială. Pot spune că în ultimii ani a exista un interes în creștere pentru comuna Costești. Structurile de cazare au început să apară și să fie mereu cu un grad de ocupație maxim.
Chiar în 2024, s-a depășit recordul de cazați în Costești, peste 3000 de turiști au fost înregistrați de Ministerul Turismului. Și fără îndoială că odată cu finalizarea sectorului de drum spre Horezu, intențiile unor oameni de afaceri se vor concretiza pe acest palier al turismului.
Toate acestea s-au văzut în numărul de turiști care au fost prezenți în 2024, 2023 și 2022 în Costești, aceștia alegând Cheile Bistriței, Cheile Costeștiului, Mănăstirile Bistrița și Arnota, Muzeul Trovanților, comuna fiind un important pol geografic pentru cei care au au făcut drumeții în Parcul Național Buila – Vânturarița.
”În afara pensiunilor care sunt aici, am discutat și cu mulți proprietari din comună care doresc să facă un turism tradițional, să-și transforme locuințele în case primitoare pentru cei care doresc să petreacă un sejur de neuitat în zone cu adevărat bogate în tradiție, să dezvolte puncte gastronomic. Noi mai avem de finalizat drumul spre Romani, drumul care închide inelul Stogu. Și nu în ultimul rând vom căuta accesarea programelor verzi, vom vedea din PNRR, în fondurile structurale și guvernamentale unde ne încadrăm”, menționează primarul din Costești.