Costeşti – staţiunea regală a României de sub munte

A fost îndrăgită de Vodă Bibescu, a fost aleasă pentru a fi staţiune de către Regele Carol, a fost destinaţia de duminică a Reginei Maria, a fost reşedinţă pentru vâlcenii de nord.

Este destinaţia preferată a craiovenilor, are izvoarele nemuririi. Aici vine cu drag acasă jurnalistul Adrian Ursu. Aici se află o adevărată zestre a României.  Aici s-a înfiinţat prima Academie Românească.

Costeşti – prima staţiune regală a României, localitatea cu un munte în mijloc, cu două mănăstiri, alese direct de Dumnezeu să fie paznici României, cu chei înguste, pe unde doar cei aleşi de către zei trec. Acesta este Costeştiul, staţiunea prin Costesti4care valsează două râuri – Bistriţa binecuvântată în ceruri şi Costeştiul, mai limpede decât stropii de ploaie, la margini de serenadă.

Într-un Costeşti friguros de martie fulguia la prânz şi am privit esenţa nobilă a acestui loc unde avem izvoare minerale, unde avem biserici de patrimoniu cât pentru toată România, unde avem cei mai frumoşi munţi, unde avem trovanţi, unde avem urme şi destine regale, unde avem istoria partizanilor anilor ’50, unde pădurile şi castelele voievodale se împletesc într-o poveste de succes.

Este o provocare pentru tânărul primar al Costeştiului, Toma Peştereanu, de a ridica pe soclu staţiunea regală de la 1900. E greu şi lung drumul, dar, la final, reuşitele vor fi pe măsură.

Acesta este Costeştiul, unde, lună de lună, îmi plac cum înfloresc corcoduşii, cum dau aromă salcâmii, cum aleargă teii, cum se zbenguie cimbrul, cum cad frunzele fagilor şi cum zăpada acoperă cu haine de mireasă brazda.

Vâlcea are, aşadar, prima staţiune regală a României. Cu blazon de 100 de ani. Costeştiul.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *