Costeşti, Bărbăteşti, Stoeneşti s-au asociat pentru realizarea „Drumului Mănăstirilor de sub munte”

Trei localităţi vâlcene, cunoscute prin prisma lăcaşelor de cult aflate în zonă, au constituit o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, în scopul realizării traseului turistic “Drumul mănăstirilor de sub munte”, care ar urma să aibă aproximativ 20 de kilometri.

Astfel, comunele Costeşti, Bărbăteşti şi Stoeneşti împreună cu Arhiepiscopia Râmnicului doresc atragerea turiştilor în judeţul Vâlcea, pe un traseu tematic care să includă majoritatea mănăstirilor de patrimoniu.

“Primul pas a fost realizat de Consiliul Judeţean, care a declasat şoseaua de sub munte din categoria drumuri judeţene în drumuri comunale, dând astfel posibilitatea ca noi, cele trei comune, să îl preluăm şi să îl putem reabilita. Dacă rămânea în categoria DJ ar fi fost slabe speranţe sau prea costisitor să fie reabilitat, lăţimea carosabilului fiind sub parametri ceruţi de normele pentru drum judeţean. Astfel, drumul care leagă mănăstirea Bistriţa de bazinul monahal al Văii Olăneştiului va deveni punctul nodal al turismului din Vâlcea”, a declarat primarul din Bărbăteşti, Constantin Banacu.

Şi edilul din Costeşti spune că acest drum care va lega în circuit mănăstirile vâlcene va

“aduce o a doua Bucovină în România, mărind astfel oferta turistică a ţării. Puţină lume ştie că Vâlcea deţine un patrimoniu eclezaist mai mare decât Bucovina, numai că cei de acolo au fost mai inspiraţi şi au ştiut la timp să promoveze acea zonă, foarte frumoasă, ce-i drept. Vâlcea nu este însă cu nimic mai prejos din acest punct de vedere, deci turismul monahal în Oltenia de sub munte vine să îmbunătăţească turismul monahal din România”, a spus Toma Peştereanu, edilul din Costeşti.

În prima etapă acest drum va lega într-un circuit turistic mănăstirile şi schiturile Bistriţa, Arnota, Păpuşa, Peri, biserica de lemn Grămeşti, Pătrunsa, Jgheaburi, Iezer, Pahomie, Sărăcineşti, urmând ca în etapele ulterioare acest drum să includă şi traseele spre Hurezi, Frăsinei, Dintr-un Lemn, Surpatele şi Govora. (antenasatelor.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *