Corupția absolută nu doar ucide, corupția absolută poate duce umanitatea în pragul extincţiei

Vă imaginați cumva în Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia, vreodată, vreun lider precum Putin? Am enumerat aceste state funcție de indicele de corupţie, aici fiind cel mai redus.

Statul corupt vs Statul de drept. Asta este istoria din prezent. Corupția absolută pe care a promovat-o națiunea rusă drept politică de stat aduce umanitatea în pragul extincției. Șpaga, traficul de influenţă, abuzul în funcţie, evaziunea fiscală, promovarea semidocților pe bază de loialitate, acest fenomen conglomerat a dus la Rusia lui Putin. Acolo unde nu domnește legea, domneşte dictatura, cu fazele ei de demență. Dictatura legilor este de preferat dictaturii unui om. Legea nu îți dă cu bomba atomică și nu aduce niciodată un scelerat în cea mai înaltă funcție în stat.

În lumea antică, atenienii făceau regulat un sondaj de opinie, la care răspundeau toți cetățenii. Acest sondaj căuta să stabilească o listă cu figurile cele mai populare din acea perioadă. Dacă la jumătate dintre respondenți se repetau primele trei figuri populare, respectivii erau exilați! Da, erau dați afară din Atena pentru a nu ajunge niciodată la putere. Pentru că, spuneau ei, grecii, de la popular la populism și apoi la tiranie sunt doar câţiva pași.

Nu știu dacă ar fi util acest sistem, noi avem acum statul de drept, separarea puterilor în stat, transparenţă și un set de legi care să stopeze corupția din fașă, astfel încât, la un moment dat, să intre în mentalul colectiv. Pentru că un stat de drept asigură bunăstare pentru cetățeni. Asigură prosperitate și responsabilitate. Asigură siguranță, respectă drepturile omului, permite promovarea pe bază de valoare, de profesionalism, asigură echitate.

Rusia nu a practicat niciodată așa ceva. A mers pe populism, îmbibat cu mitologie, cu false teme de naționalism, pravoslavism, ortodoxie, teme otrăvite pentru norod, în spatele acestora practicându-se cele mai atroce metode ale corupției – șpagă, abuzuri, evaziune, tot ansamblul de manifestări ale unui sistem bolnav.

Corupția a promovat regimul lui Putin, un sistem distopic, paranoid și tare mi-e teamă că această cangrenă s-a întins în poporul cel mult. Rusii sunt un popor compromis. Ei nu cred în libertăți, în domnia legii, în echitate, nu au trăit niciodată altfel, ei sunt obișnuiți cu un feudal deasupra, un feudal la job, un feudal în orașul lor, un feudal în fruntea țării, unul care le vinde mituri, ideologii. ”Nu contează sărăcia, noi suntem un imperiu, o mare putere nucleară, mondială”. Chiar dacă rubla lui a ajuns la un cent ca valoare, el este mândru că uite ce ”hartă mare ocupă pe glob”. Comparați această mentalitate cu cea a luxemburghezului care câștigă 10.000 de euro pe lună și care are o țară cât un județ. Un stat mic, infim la scara Rusiei, dar corect, onest, deschis și prosper.

Corupția nu doar că ucide, corupția duce umanitatea în pragul extincției. Românii care azi susţin regimul lui Putin se numără printre cei care au aplaudat regimul lui Dragnea, l-au venerat pe Vadim, care au trăit din corupție și pe bază de corupție și evaziune fiscală. Rusia este exemplul perfect la care duc corupția, furtul, sperjurul şi minciuna, hoția, șpaga, lipsa respectării legii, a drepturilor omului şi a interesului pentru binele omului, mitologia falsă.

Din acest punct de vedere, Rusia se află și acum într-un Ev Mediu grotesc, la mii de ani distanță de Europa Occidentală. Rusia este o mlaștină imensă, tribală care nu știe, nu a fost educată niciodată să fie altfel. Rusia a trăit doar prin corupție, prin furt, prin supunerea celorlalţi, niciodată prin lege.

Este un avertisment pentru orice națiune, un exemplu despre toleranța în fața corupției, a populismului. Aici se poate ajunge. Este decizia noastră ce alegem: Dictatura Legii sau Dictatura Omului. Când alegi omul, că e bun, că e tenismen, că e de -al nostru, hai că se poate încălca legea, atunci faci un pas spre putinism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *