Cornel Penescu, Gheorghe Constantin, Liviu Făcăleaţă condamnaţi la închisoare în dosarul privind mita pentru arbitri

Fostul finanţator al FC Argeş, Cornel Penescu, a fost condamnat, joi, de Tribunalul Prahova la patru ani de închisoare cu executare în dosarul privind mita pentru arbitri, alte două persoane primind pedepse privative de libertate, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al acestei instanţe, Gabriela Mihai.

Magistraţii Tribunalului Prahova s-au pronunţat pe fond, după trei amânări, în dosarul privind mita pentru arbitri în care au fost trimise în judecată, în anul 2009, 14 persoane, printre care şi fostul finanţator al FC Argeş, Cornel Penescu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Prahova, Gabriela Mihai, omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar fostul director general al societăţii PIC, Liviu Făcăleaţă, şi Gheorghe Constantin, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, au primit pedepse de câte trei ani de detenţie cu executare.

În acelaşi dosar, au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare alţi nouă inculpaţi.

De asemenea, două persoane au fost achitate, respectiv arbitrul Marcel Savaniu şi Florian Prunea, fost director de Relaţii Internaţionale în cadrul FRF.

Instanţa de fond i-a achitat pe Cornel Penescu, Gheorghe Constantin, Liviu Făcăleaţă şi Pieca Gheorghiţă de infracţiunile prevăzute la articolul 7, alineatul 1 din legea 39/2003 privind iniţierea şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Decizia magistraţilor Tribunalului Prahova nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de zece zile cu apel.

Un număr de 14 persoane au fost trimise în judecată, în iunie 2009, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti pentru fapte de corupţie, printre inculpaţi aflându-se fostul finanţator al FC Argeş, Cornel Penescu, fostul director al societăţii PIC, Liviu Făcăleaţă, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, fostul director al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, Cristian Libertatu, şi mai mulţi arbitri.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2006-aprilie 2009, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie, Mincă Cristian, Pieca Gheorghiţă şi Gheorghe Constantin au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie prin care să obţină beneficii financiare sau materiale.

Potrivit procurorilor, în sarcina lui Cornel Penescu s-au reţinut trei infracţiuni de dare de mită, dintre care două în formă continuată, infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Liviu Făcăleaţă, care era director general în cadrul societăţii PIC, este acuzat de două infracţiuni de complicitate la dare de mită în formă continuată, infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, precum şi deţinere, fără autorizaţie, de substanţe clasificate în categoria precursorilor de droguri.

Cristian Libertatu, fost director al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, este acuzat de luare de mită, în timp ce în sarcina lui Gheorghe Constantin, fost preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Observatorul federal Marcel Lică şi arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Cristian Lucian Dan şi Sorin Caia sunt acuzaţi de luare de mită, în cazul lui Bogaciu infracţiunea fiind săvârşită în formă continuată.

În cazul lui Gheorghiţă Pieca, administrator la societăţile PIC şi Fotbal Club Argeş, acuzaţiile se referă la trei infracţiuni de complicitate la dare de mită în formă continuată, complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată, precum şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

De asemenea, Cristian Mincă, fostul preşedinte al echipei FC Argeş, a fost trimis în judecată pentru infracţiunile de complicitate la cumpărare de influenţă şi iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, în timp ce Daniela Cârstina, director în cadrul societăţii PIC, este acuzată de infracţiunea de favorizare a infractorului, săvârşită în formă continuată.

În cazul lui Florian Prunea, procurorii au dispus trimiterea în judecată pentru infracţiunea de favorizare a infractorului în formă continuată.

Omul de afaceri Cornel Penescu a mai fost condamnat, în iunie 2012, de Tribunalul Prahova la câte trei ani de închisoare cu suspendare, în două dosare penale în care acesta a fost acuzat de dare de mită.

Inculpaţii în aceste dosare au făcut apel împotriva deciziei instanţei de fond, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti pronunţându-se în unul dintre dosare şi respingând acţiunile ca nefondate. În cazul celui de-al doilea, următorul termen la Curtea de Apel Ploieşti este la data de 28 octombrie.

Penescu se află încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, după ce, în luna septembrie, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită. În acelaşi dosar, senatorul PP-DD Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi fals intelectual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *