Constantin Rădulescu: Zi istorică pentru județul Vâlcea. 130 de milioane de euro se investesc în tehnologiile pe bază de hidrogen, la Râmnicu Vâlcea
”Este o zi istorică pentru județul Vâlcea. Marcel Ciolacu privește și spre județul Vâlcea, vorbind despre reindustrializarea României. Această reindustrializare se face și prin cercetare, și prin inovare. Suma uriașă care este investită în acest proiect este importantă pentru viitorul județului Vâlcea pentru că eu, în calitatea de președinte al Consiliului, am spus că voi face totul cu bună credință pentru modernizarea județului Vâlcea. Este important parteneriatul între agenții economici, autoritatea locală și iată un institut de prestigiu. Beneficiarii acestor proiecte sunt oamenii. Este vorba despre tehnologia viitorului, este vorba despre a ajunge la o finalitatea în care să vorbim despre producția de masă. Concret, vă asigur de întregul sprijin și vă anunț că am declanșat formalitățile și procedurile pentru a oferi cu titlu gratuit 7.000 de metri pătrați de teren pentru dezvoltarea acestui proiect. Acest proiect care se se dezvoltă cu oameni. Vom ajunge la 350 de oameni care vor lucra aici. Cercetători, ingineri, personal auxiliar, acești oameni trebuie sprijiniți. CJ Vâlcea împreună cu Institutul vor achiziționa apartamente, un număr de apartamente pentru ca aceia care vin să muncească să aibă condiții de optime de a trăi, locui. Reindustrializarea României și a județului Vâlcea, devine o certitudine” – Constantin Rădulescu.
La Râmnicu Vâlcea se va construi cea mai mare fabrică pentru tehnologii care folosesc hidrogenul, un proiect de 130 milioane de euro.
Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că a fost lansat un proiect prin care va fi construit un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen şi va fi creată o linie experimentală pentru tot sistemul de producţie a hidrogenului în ţara noastră. Valoarea acestui proiect este de 130 de milioane de euro, finanţat din fonduri europene.
”E un moment istoric pentru cercetarea în hidrogen din România. Astăzi pornim motoarele pe hidrogen ale economiei româneşti, ca să zic aşa. Baza acestui proiect de 130 de milioane de euro finanţat din fonduri europene este expertiza ICSI Râmnicu-Vâlcea. El vine la parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca şi cu Universitatea Tehnică din Bucureşti. Ce vom face? Practic vom construi un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen. Vom crea o linie experimentală pentru tot sistemul de producţie a hidrogenului din România. Vom crea un sistem digital prin care vom optimiza acest proces şi ne vom asigura că prin acest proiect, împreună cu nouă IMM-uri care sunt parteneri, vom avea şi transferul tehnologic către piaţă. Facem primul pas concret şi solid pentru ca România să genereze acele tehnologii care astăzi nu sunt existente pe teritoriul României, care pot să fie achiziţionate pe sume foarte mari de bani din partea altor companii. Vom produce ceea ce în România astăzi nu există”, a declarat Bogdan Ivan, joi, la finalul şedinţei de Guvern.