Constantin Rădulescu trebuie să aleagă: Partidul sau foștii aliați? Ce va face?

PSD a câștigat la Vâlcea în mod zdrobitor Consiliul Județean, în urma unei campanii curate, profesioniste, bazate deloc pe atac, ci dimpotrivă, una care a prezentat realizările liderului, atâtea câte sunt, dar bine ambalate. Rădulescu nu a făcut decât să respecte ce a declarat inițial, că el nu va candida împotriva nimănui, a făcut abstracție de existența celorlalți candidați și a mers pe drumul său. Foarte important de precizat: trăgând de picior o ghiulea, și ne referim aici la PSD, un partid care este nefrecventabil, un partid care încă are în el otrava de antipatie din vremea lui Dragnea.

Rădulescu a știut acest aspect și s-a ferit voluntar de a face politică în această campanie, axându-se mult mai mult sau, de fapt, în întregime pe administrație.

A beneficiat și de o trupă de primari, majoritatea dintre ei, oameni de toată isprava, mulți fiind curtați de PNL luni bune înainte pentru a candida pe listele lor.

Bun, Rădulescu a reușit un scor pe care nici eu nu mi-l imaginam; de remarcat noaptea alegerilor, în care apropiații acestuia aveau multe ezitări, pentru că, până spre miezul nopții, scorul era echilibrat între liderul social-democraților și cel liberal.

La această oră, PSD plus Rădulescu dețin 17 voturi în Consiliul Județean, adică majoritatea simplă, ceea ce i-ar permite partidului să-și numească ambii vicepreședinți. Din punctul meu de vedere, așa ar fi firesc și normal, pentru ca următorii 4 ani, cu bune, cu rele, să și le asume PSD la unison. Adică să avem fie pe cine înjura, fie cui să dăm votul, potrivit realizărilor.

Dar nu doar din această cauză. Dacă trecem în revistă ultimele 6-7 luni și analizăm declarațiile, suntem îndreptățiţi să spunem că Rădulescu nu are obligații externe pentru a oferi un post de vicepreședinte altei formațiuni. Cu un amendament: într-o societate normală, dacă tot ai avea aceste intenţii de bunăvoință, un vicepreședinte l-ar putea primi PNL, partid cu 11 consilieri și 47 de primari. Eu așa aș proceda.

Dar suntem la acest punct în care ne întrebăm dacă Rădulescu are obligații din trecut pentru a oferi, de exemplu PER-ului, un post de vice. PSD și-a făcut datoria față de PER, la alegerile locale, electoratul PSD a ascultat de deciziile interne și l-a votat pe Mircia Gutău la primărie. Deci PSD s-a onorat de sarcină, iar Gutău, ne gândim noi, știe acest aspect. Asta deși PER, în alte localități din Vâlcea, a fost o nucă tare pentru PSD, culminând la Crețeni, unde ecologistul l-a scos din cărți pe edilul PSD, Ion Spârleanu.

Mai mult, ipotetic, dacă Buican ar fi câștigat președinția CJ Vâlcea, putem specula, având în vedere mai multe mesaje subliminale din declarațiile vechi ale lui Mircia Gutău, că edilul Râmnicului nu ar fi pregetat pentru o nouă alianță de guvernanță locală. Chiar și cu Rădulescu la județ, dacă USR intra în acest for, există bănuiala că altele erau calculele liberalilor, ecologiștilor și progresiștilor, că doar o alianță anti-PSD e la modă și oferă o imagine pozitivă.

Și nu în ultimul rând, cei 16 aleși social-democrați, cred eu, au un cuvânt de spus în deciziile care vor privi numirea celui de-al doilea vicepreședinte. Vom vedea diplomația, abilitatea și maturitatea lui Constantin Rădulescu la acest început de mandat. Ori partidul, ori foștii aliați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *