Constantin Rădulescu: Sectorul de drum Olăneşti – Muereasca (drumul Mănăstirilor Olteniei de sub Munte) va fi realizat cu fonduri europene

Un nou tronson din Drumul Mănăstirilor Olteniei de sub Munte va fi modernizat din fonduri europene în urma unui parteneriat între Consiliul Judeţean Vâlcea şi Primăria Băile Olăneşti.

Acest drum leagă bazinul monahal al Olăneştiului de localitatea Muereasca, acolo unde se află Mănăstirea Frăsinei, singurul lăcaş de cult athosit din România.

„După ce prin PNDL 2, ştim că în foarte scurt timp se va trece la asfaltarea tronsonului de drum Costeşti – Pietari, traseu care face parte din Drumul Mănăstirilor Olteniei de sub Munte, pot spune că în prezent se lucrează la un studiu de fezabilitate care implică îmbunătăţirea infrastructurii de turism din Băile Olăneşti. Proiect care va fi depus pentru accesare de fonduri europene. În cadrul acestui proeict care include noi parcuri, piste de biciclete în staţiunea vâlceană, este inclus şi reabilitarea drumului Băile Olăneşti – Muereasca, drum care va uni Mănăstirea Frăsinei de lăcaşele de cult din bazinul Olăneştiului, un drum monahal turistic care la final va lega în curând Hurezii lui Brâncoveanu de Cozia lui Mircea cel Bătrân. Este unul din proiectele de suflet ale vâlcenilor şi care va pune în valoare Vâlcea, cel mai frumos judeţ din România”, spune preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu

Nu există în România, drum mai frumos decât cel care mângâie muntele dinspre Horezu până sus la Cozia şi dacă ne ducem mai sus, putem aduce şi Cornetul în povestea noastră.

E drept, puţină lume îl cunoaşte dar acest itinerar, odată finalizat va fi cunoscut drept Drumul Mânăstirilor Româneşti ale Vâlcii.

Este poate cărarea prin grădina raiului care începe la poalele Horezului, cu minunea brâncovenească, Mănăstirea Hurezi. Aici, pelerinul, închide ochii şi priveşte căldarea în care marele voievod a primit liniştea euharistiei, pelerinul primeşte duh sfânt şi porneşte în cel mai secret dar şi cel mai frumos arc peste timp care uneşte Bistriţa, Arnota, Pătrunsa, Sărăcineşti, Bradu, Frăsineiul, Ostrovul, Cozia şi multe alte bijuterii monahale.

În prezent drumul este asfaltat pe porţiunile Olăneşti – Păuşeşti Măglaşi –  Stoeneşti – Bărbăteşti. Urmează astfel segmentul Olăneşti Muereasca şi Horezu – Costeşti. În acest timp Romsilva lucrează la o variantă de drum Muereasca- Călimăneşti.

Trebuie menţionat şi faptul că miercuri pe 29 august, 170 de ambsadori români vor fi prezenţi la Râmnicu Vâlcea, Consiliul Judeţean fiind gazda acestui eveniment. Aceasta este o oportunitate pentru Vâlcea de a-şi pune în valoare potenţialul turistic pe care îl are, considerat cel mai mare din România. De aitfel la Teatrul de Stat Anton Pann, în cadrul ceremoniei de primire a înalţilor demnitari, mai multe localităţi vor avea standuri unde vor fi prezentate elemente specifice zonei.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *