Constantin Rădulescu (președinte PSD): Presa românească trebuie să fie una echilibrată, nepartizană politic
Liderul social-democraților vâlceni, Constantin Rădulescu, spune că România se va însănătoși abia în momentul când presa va fi cu adevărat a patra putere în stat și va prezenta realitatea și pe oamenii politici așa cum sunt, fără injurii sau laude gratuite.
”Am făcut și eu presă la începutul carierei mele profesionale, o meserie care mi-a plăcut mult și pot spune că acea presă de început de democrație în România era una curată, decentă, fără derapaje. Din păcate, lucrurile s-au schimbat mult în acești 30 de ani, societatea s-a polarizat, există falii adânci, de multe ori s-a trecut Rubiconul, avem tabere antagonice, ură și fanatism, la care, din nefericire, a contribuit mult și presa partizană. Presa a mers și ea în aceeași direcție – de a renunța, din ce în ce mai mult, la rolul de monitorizare, relatare și formare a opiniei publice, devenind partizană, fie aducând omagii desuete, fie abordând o retorică cenușiu de violentă”, spune Rădulescu.
Acesta afirmă că, în prezent, lucrurile au degenerat într-o formă fie de patetism mărunt omagial, fie de agresivitate, lipsită de substanță. Chiar el, spune, a fost subiectul ambelor forme ”anormale” de presă.
”Există în acest domeniu mediatic o presă laudativă, care exagerează enorm din punctul meu de vedere. Oamenii politici nu sunt icoane, nu sunt totemuri, temple, sunt oameni care greșesc, care au nevoie de sfaturi și de feed-back social, nu de laude. Din păcate, și eu am fost subiectul unor asemenea omagii, pe care, sincer, le dezavuez și am recomandat mereu să se înceteze cu acest tip de presă. Nu îmi face bine nici mie și nici presei, în general. Am cerut colegilor mei să utilizeze presa strict pentru informare, nu pentru ridicarea de statui. Societatea taxează aceste percepții, mai mult fac rău decât bine, chiar pentru economia politică. Le fel de grave sunt și criticile făcute de amorul artei. Fără argumente și substanță”, mai adaugă liderul PSD.
Acesta conchide că a venit momentul unei simplificări a modului de a prezenta realitatea, iar presa, inclusiv cea din Vâlcea, este obligată să renunţe la limbajul ”cripto-libidinos” sau ”compulsiv-visceral” pentru a ajuta județul și pentru a avea o clasă politică etică și morală. ”Altfel, vorbim de o presă manea, una cu laude fără fond, aşa cum au fost la adresa mea”, concluzionează Rădulescu,
Şi acest material este o ficțiune, orice asemănare cu persoanele din viața de zi cu zi este pur întâmplătoare, Mulțumim că ați citit până la final.