Constantin Catrina: Mutatul la țară, un fenomen care include și comuna Crețeni, mulți orășeni vin aici

Comuna Crețeni devine de la an la an, un loc în care se vine, migrația de la oraș, include această localitate printre destinațiile preferate de români. Motivele ar fi situarea aproape de municipiul Drăgășani, pe Drumul Național 67B și în zona viticolă dar și pomicolă, cu un potențial care poate fi exploatat.

”Carantina și restricțiile de circulație din ultimul an au schimbat modul în care românii se raportează la spațiul locativ. Unii s-au mutat la țară, alții în locuințe mai încăpătoare sau, pentru că telemunca a devenit o opțiune,  În țara cu cele mai îngideea de a avea o casă în zona rurală a devenit deja o regulă. Așadar în țara cu cele mai înghesuite locuințe din Europa, oamenii vor a case în afara orașului, unde se pot bucura de liniște sau grădină. În afară de toate acestea, cei interesați de viața la țară fac de regulă o căutare privind cele mai apropiate surse de educație și nivelul de infrastructură, de utilități, a satului ăn care vor săse mute.  Pentru că este nevoie de confprt și de educație iar educația este viitorul, iar în viitor se regăsesc tradițiile și dragostea față de sat. Dacă avem educație, putem aprecia și valorile satului românesc”, spune primarul Constantin Catrina.

Crețeni este o comună care a atras în ultimul an, câteva zeci de familie, jumătate neavând nicio legătură în prealabil dar au fost atrași de farmecul acestei comune, de liniștea și de infrastructură.

”Noi ne străduim să completăm rețeaua de canalizare cu încă 7 km iar drumurile, am mai avea nevoie de încă 7 km de asfaltat. Crețeniul are un sistem de iluminat modern, majoritatea instituțiilor sunt reabilitate. Viața la țară în Crețeni este așadar una care merită.

Obligaţi de vremuri sau de bunăvoie, sute de mii de români o iau de la capăt anual: fug la ţară, departe de aerul înecăcios al oraşelor. Tineri şi bătrâni deopotrivă caută o viaţă mai liniştită, în sate de munte ori în apropierea oraşelor.

În ultimii ani, tendinţele s-au schimbat într-o oarecare măsură – din ce în ce mai mulţi români lasă oraşul pentru sat. Înainte se dezbătea frecvent depopularea zonelor rurale, în continuare o realitate, însă noile hotărâri vizavi de locuire, în special ale tinerilor, oferă o speranţă: că satele s-ar putea revigora la un moment dat.   Acest trend a prins şi în străinătate. Publicaţii americane şi britanice ca „The Wall Street Journal“ şi „The Sunday Times“ titrau recent: „Evadarea la ţară. De ce viaţa la oraş îşi pierde farmecul în pandemie?“ şi, mai simplu, „Ghid de mutat la ţară.“   Astfel de „ghiduri“ se găsesc şi la noi. Persoane între 25 şi 44 de ani îşi pun întrebări şi îşi dau sfaturi pe cele 50 de grupuri de Facebook ale proiectului „Mutat la ţară – viaţa fără ceas“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *